maanantai 4. joulukuuta 2017

25 vastausta joulustani.

Minut tuntevat tietävät, että joulu on minulle vuoden THE JUHLA. Jouluhömpötyksen voi aloittaa joka vuosi aikaisemmin ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kihertelen ilosta (toki näyttämättä sitä muille) kun jo marraskuun alussa alkaa kaupat täyttymään joulutavaroista. Tottakai päivittelen muiden kanssa että miten sitä jo nyt, mutta jouluinen hymy loistaa kasvoillani sisäisesti.

Diiskuneidin blogissa oli herätty joulun odotukseen ja kerrottu kysymys/vastauspostauksen muodossa omasta suhtautumisesta jouluun, joulunodotukseen ja käyty läpi myöskin joulun perinteitä. Tämä on minunkin tehtävä!

On joulun aika, mitä luet?
Kaikki mainokset! Monesti tulee myös ostettua joku joululehti ja monet askartelublogit selaan läpi tarkasti.

Suosikki jouluelokuva?
Minulla ei ole suosikki jouluelokuvaa.

Missä vietät mieluiten pyhät?
Perheen parissa. Toisinaan on kiva viettää joulua ihan vain oman perheen kesken ja luoda niitä oman perheen jouluperinteitä, joita lapset toivottavasti voivat toivottavasti mielellään jatkaa sitten aikuisena. Toisaalta taas olen suuremman perheen kasvatti ja kaipaan isoa porukkaa ja hälyäkin ympärilleni.

Lempi joululaulu?
Tontussa on jotain todellista taikaa. Pakkasyö on ja leiskuen pohja loimuja viskoo, kansa kartanon hiljaisen yösydänuntaan kiskoo..

Milloin avaatte lahjat?
Jouluaaton iltana. Ensin keskitytään jouluateriaan ja nautitaan siitä ajan kanssa, vaikka pienten lasten myötä ruokailu on ehkä hieman nopeutunut. Jotenkin aina se Joulupukki osaa tulla hyvin pian ruokailun jälkeen ;)

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?
Petteri Punakuono, mutta ei mitään hajuakaan mitä ne muut voisivat olla. Minkäs nimisiä ne Joulupukin lentojoukkojen porut oli siinä Niko elokuvassa?

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?
Muistan kuinka lapsena jouluaatossa oli yksi lyhyt, mutta kovin tylsä hetki. Joulurauhan julistuksen katsominen. Joulurauhahan julistetaan Suomen Turusta jouluaattona klo12 ja juhlallisuus kestää n. 10 minuuttia. Tämä oli meidän perheessä tapana katsoa kuumaa glögiä nautiskellen ja aivan hiljaa piti muistaa olla. Lapsena en osannut laittaa arvoa tälle tavalle, mutta nykyään joulurauhani alkaa siitä. Heti joulurauhan julistuksen jälkeen odotan eniten joulupukin kuumaa linjaa.

Oikea vai muovinen joulukuusi?
Oikea tai ei ollenkaan.

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?
Jos vain yhden voi valita, niin kinkun voittanutta ei ole.

Rehellisesti: kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?
Antaminen. Tykkään antaa jotain itse tehtyä ja sellaisten lahjojen antaminen on kivaa, kun näkee ja kuulee mitä saaja on lahjastaan mieltä.

Oudoin saamasi lahja?
Ei kyllä tule sellaista mieleen.

Millainen lahjojen paketoija olet?
Tykkään paketoida tiettyyn pisteeseen asti. Sitten kun on taas kohta paketoinut useammankin paketin alkaa kiinnostus sitäkin hommaa kohtaan lopahtamaan. Korttien kirjoittaminen on paketoinnin tylsintä puuhaa.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?
Minulla ei ole perinteistä joulupaitaa. Tapana on ollut pukeutua vähän normaalia juhlavammin, vaikka olisimmekin vain oman perheen kesken

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?
Se kun meillä on aina uskottu joulupukkiin. Oli aika jolloin ainakin lähes kaikki meistä neljästä sisaruksesta oli muuttanut jo pois kotoa, mutta kellään ei ollut vielä lapsia. Kokoonnuimme jouluksi yhteiseen pöytään ja kun olimme syöneet koputti yksi meistä pöytään pöydän alapuolelta ja muut innoissaan totesivat "Onkohan se pukki"?

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?
Useastikin, mutta en koskaan omilla muoteilla. Olen aina luottanut niihin kaupasta saataviin valmiisiin piparkakkutalon osiin.

Suosikkipuuhasi joululomalla?
Aika perinteistä, mutta ehkä myös parasta on lähteä mökille Kuusamoon. Tarpeeksi kauas kun lähtee etelän kiireistä, pystyy ehkä hetken hengähtää.

On jouluaatto, mitä kupissasi on?
Aamulla kahvia, keskipäivällä glögiä ja illalla kahvia - ehkä jonkun terästyksen tai kermaliköörin kera.

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?
Lapset saisi jotain yhteistä.

Mitkä värit tekevät joulusi?
Punainen, hopea ja kulta.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat vuosittain?
Joulusauna on sellainen mihin harvoin on aikaa.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?
En ole. Enkä oikeastaan tiedä haluaisinko edes. Minulle joulu on niin perinteitä kunnioittava, että tuskin saisin joulua edes aikaan missään muualla.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?
Ensin nautitaan alkupalat ja niistä kaikki kalat on herkkuani. Graavilohta, lasimestarin silliä, mätiä, marinoituja silakoita, kuivattua poroa, liharullaa (läskirullaa), aladoobia, pateeta, rosollia ja kastiketta sekä saaristolaisleipää. Sitten pääruoaksi kinkkua, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa, hernemuhennosta ja kastiketta. Jälkiruokana on usein joku kolmesta luottovaihtoehdosta: luumukiisseli, luumuvaahto tai sitruunavaahto. Useimmiten ainakin kaikki muu on itse tehtyä paitsi rulla, patee ja poro.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?
Valkoisetkaan ei ole parhaat, mutta mielummin hillitympi tyyli kuin kaiken kattava ja vilkkuva valomainos.

Mikä on jouluherkkujen suosikkisi?
Ehkä se on ne jälkiruoat. Tykkään usein enemmän niistä, kuin tortuista ja pipareista.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?
Jouluaatosta, ehdottomasti!

Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

2 kommenttia:

  1. Hauska postaus! :D Mun lempparijouluruoka on kyllä ehdottomasti kalapöytä ja sen antimet ja jouluvalot pitää ehdottomasti olla valkoiset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, valkoiset on parhaat. Ja ai että ne kalat! NAM!

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!