keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kuolemaa päiväkodissa (sis. arvonnan voittajan).

Yhtenä päivänä hain poikia hoidosta ja pienten pihalla olevan puskan ympärillä kävi kuhina. Lapset kurkottelivat ja osoittelivat puskaan. Yksi tiesi kertoa, että mato asuu puskassa ja toinen korjasi: se on kyllä toukka! Menin katsomaan ja niin siellä oli ihanan vihreänvärinen perhosen toukka, jolla oli kaverikin samassa puskassa. Lapset oli sen löytäneet ja kertoneet siitä aikuisille. Päiväkodin aikuiset oli heti tarttuneet tuumasta toimeen ja googlettaneet mikähän tämä toukka oikein on ja yhdessä lasten kanssa olivat katsoneet kuvia siitä, millainen perhonen tuosta toukasta vielä tulisi. Lapset kävivät useampana päivänä katsomassa toukkia ja viikonlopun jälkeen toukista käytiin lasten kanssa yhteinen päiväpiirikeskustelu, sillä toukille oli käynyt "vähän hassusti".

Eräs päiväkodin lapsi sen tunnusti. Hän oli mennyt ja hankkiutunut eroon toukista perjantaina. Hiljaista hetkeä sentään ei pidetty, mutta lapset pääsivät kertomaan miltä heistä tämä tuntuu. Osaa oli vähän surettanut, toiset oli olleet hämmästyneitä, jotkut oli jopa vähän ärsyyntyneet ja vihastuneet ja osaa asia ei ollut juurikaan hetkauttanut. Faktahan on, ettei alle neljävuotiaat kovinkaan kummoisesti ymmärrä kuolemaa, mutta minusta oli kiva, että tilaisuuden tullen päiväkodin aikuiset tarttuivat tähänkin aiheeseen pelkäämättä.

Kysyin D:ltä vielä kotona toukista ja hän vain totesi: "Leevi kuoletti ne. Nyt niistä ei enää tule perhosia."

syreenikiitäjä toukka perhonen

Lelukutsujen taikamassa-arvonnassa onni suosi Minttua kommentilla: Kahdella arvalla mukana of course! Tälläset kutsut mäkin haluan pitää terkuin Minttu Mattsson. Onnea Mintulle! Tarkkaile sähköpostiasi, laitan sinulle viestin.

5 kommenttia:

 1. Kuoletti.......jännä kun useampi lapsi sanoo sen noin.
  Olisko noista tullut vielä jotakin ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä ymmärtääkseni olisi pitänyt tulla. Ei mikään kaikista kaunein perhonen, mutta kuitenkin. Olivat päiväkodissa kuvagooglettelun perusteella tulleet siihen tulokseen, että ovat syreenikiitäjän toukkia.

   Poista
 2. Voi että! Minusta tuollainen on hyvä tilaisuus puhua kuolemasta lapsille. Me löysimme kodasta kuolleen linnun nyt viikonloppuna - siinä saatiin taas jutella aiheesta ja meidän poikien mielestä tämä oli todella surullista. Minusta jo 6-vee ymmärtää melkoisen hyvin mitä oli tapahtunut.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia minusta olikin niin kiva, että tarttuivat heti tähänkin aiheeseen päiväkodissa vaikka periaatteessa olisivat voineet olla ottamatta sitä kaikkien kanssa puheeksi.

   Poista
 3. Jes mahtavaa, kiitos! En ikinä voita mitään :) No nyt!!

  VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!