torstai 9. maaliskuuta 2017

Poika vai tyttö? Testejä ja uskomuksia sukupuolesta.

Tulevan lapsen sukupuolta on aina kiva arvuutella ja nyt ainakin minulla on niin suuri hinku jo tietää vauvan sukupuoli, että en millään ymmärrä miten pystyin esikoisen kohdalla olla ottamatta asiasta selvää. Silloin kuutisen vuotta sitten se oli puhdasta itsesuojeluvaistoa. Minulla ei ollut lähipiirissä ketään kenen raskausaikaa olisin päässyt sivusta seuraamaan ja olin aika hyvin onnistunut elämään siihen asti ilman kosketusta vauva- tai pikkulapsiarkeen. Kaikki oli todella uutta ja ihmeellistä enkä halunnut, että mielikuvitukseni alkaa laukkaamaan omilla kierroksillaan jo raskausaikana. Pelkäsin, että jos tiedän lapsen olevan varmasti tyttö tai poika suunnittelen hänen elämänsä jo valmiiksi ennen kuin hän on edes syntynyt. Muistan kuinka vielä synnytyksessäkin saliin tuotiin ultraäänilaite, jotta vauvan asentoa pystyttiin arvioimaan tarkemmin ja minun "suurin" huolen aiheeni oli etteihän sukupuoli näy! :D Esikoisen kohdalla minulla ei ollut mitään oloa tai tunnetta siitä, kumpaa sukupuolta odotettu vauvamme olisi. Olin täysin autuaan tietämätön.

Tottakai raskauden oireita vertaa väkisinkin edellisiin ja yrittää päätellä niistä jotain. Toisen pojan odotus oli aivan jotain muuta kuin ensimmäisen. Se oli väsymys x 100, pahoinvointi x 100, närästys x 500 (koska se alkoi jo alkupahoinvoinnin aikana ja loppui vasta synnytykseen), liitoskivut yms. x 100 ja kaikki muukin ainakin x 100. Toisellakaan kerralla minulla ei ollut mitään tuntemusta tai intuitiota siitä kumpaa odotan, mutta arvelin, että oireiden erilaisuus voisi viitata toiseen sukupuoleen. Ei viitannut ja sen selvitimme rakenneultrassa. Muistan ettei tieto tullut minulle yllätyksenä, joka mielestäni tukee ehkä ajatusta etten varsinaisesti odottanut kumpaakaan. Nyt oireet on olleet taas edelliseen verrattuna x 100 - ainakin alkuraskauden ajalta. Paitsi närästystä ei ole ollut, mutta päänsäryt ja migreenikohtaukset ovat lisääntyneet huimasti.

poika vai tyttö testejä ja uskomuksia sukupuolesta

Sormustesti näytti kohdallani kumpaakin eli sormus sekä heilui, että pyöri vatsani päällä ja Vau.fi:n testin mukaan odotan suuremmalla todennäköisyydellä tyttöä. Keräsin tähän alle liudan väittämiä  ja vanhan kansan uskomuksi mistä voisi (muka) päätellä kumpaa sukupuolta odotettu vauva on.


Poika
1. Sinulla ei ole pahoinvointia.
2. Et ole muuttunut ulkonäöllisesti tai jopa hehkut.
3. Sänky on hedelmöityshetkellä ollut poikittain lattialautoihin nähden. 
4. Sinun tekee mieli happamia ja suolaisia ruokia
5. Sinulla on eteenpäin työntyvä maha, raskautta ei havaitse takaapäin.
6. Vauvan syke on hidas.
7. Vauvan potkut ovat napakoita ja kovia.
8. Sinulla näkyy linea negra.
9. Sinulla on terävä ilme. (Onko?)
10. Olit yhdynnässä ovulaation aikaan.
11. Elitte leppoisaa elämänvaihetta lasta tehdessänne.
12. Kätesi ovat kuivat.
13. Olet rauhallinen ja hyväntuulinen. (Jonkun muun varmaan pitäisi vastata tähän :D )
14. Puolisosi lihoo raskausaikana.
15. Palelet enemmän kuin normaalisti.
16. Rinnoissasi on valtava muutos ja ne ovat arat ja turvonneet.
17. Sinulla on poikaolo.
18. Äidin ikä synnytyshetkellä ja synnytysvuosi  - toinen luvuista pariton ja toinen parillinen.
19. Vatsasi on matalalla.
20. Hiuksesi ovat hyvinvoivat ja kiiltävät. 
Tulos 5/20

Tyttö
1. Pahoinvointia raskauden aikana. 
2. Kukkiva iho. (Kärsin nyt enemmän finneistä, kuin koskaan aiemmin.)
3. Olet kiukkuinen. (Olenko?)
4. Sänky on hedelmöityshetkellä ollut lattialautojen suuntaisesti.
5. Vauva hikkaa paljon.
6. Vauvan potkut eivät ole kovin rajuja. (Käytännössä katsoen en tunne vielä mitään.)
7. Vauvan syke on tiheä.
8. Sinua närästää.
9. Sinulla on jatkuvasti lempeä ilme. (Onko?)
10. Vatsasi leviää sivuille.
11. Makean himo.
12. Olit yhdynnässä muutama päivä ennen ovulaatiota. (Näin se taitaa olla.)
13. Sinulla ei näy linea negraa.
14. Olitte stressaantuneita lasta tehdessänne.
15. Kätesi ovat aiempaa pehmeämmät. (Sillä tavalla kyllä, että allergian oireet ovat helpottaneet huomattavasti.)
16. Rinnoissasi ei ole juuri muutosta.
17. Sinulla on tyttöolo. 
18. Sinun ikäsi synnytyshetkellä ja synnytysvuosi ovat kumpikin parillisia tai parittomia.
19. Vatsasi on korkealla.
20. Hiuksesi rasvoittuvat ja laskeutuvat päätä myöden.
Tulos 10/20

Väittämien perusteella odotan tyttöä. Suurimpina eroina kumpaankin edelliseen raskauteen on makean himo, hiusten kunto ja se että minulla on omituinen ja selittämätön tunne sukupuolesta. Aiemmissa raskauksissa olen aina himoinnut kaikkea suolaista, etikkaista ja hapanta ja nyt voisin popsia irtokarkkeja ja SUKLAATA vaikka joka päivä. Makuaistini on myös jollain tavalla muuttunut, sillä mielestäni sipsit ja suolatikut ei todellakaan maistu enää niin hyviltä kuin ennen ja varsinkin suolatikut on ollut herkkuani. Ihan kuin niistä olisi hävinnyt maku. Valkosipulin taas maistan todella voimakkaasti.

Hiuksissa en muista olleen esikoisen odotuksen aikaan varsinaisesti mitään erikoista muutosta ja toinen raskaus tuuhensi tukkaani reilusti. Nyt tukkani on pysynyt muuten samanlaisena, mutta se ei rasvoitu juuri lainkaan. Olen tottunut pesemään tukkaani joka päivä ja nyt voin hyvin pestä sitä vain joka toinen päivä.

Mitä te luulette - tuleeko meille kolmas poika vai osataanko me sittenkin tehdä tyttöjäkin?

18 kommenttia:

 1. On muuten olemassa testejä, (joita käytetään kuten raskaus- ja ovulaatiotestejä), mutta nämä kertovat onko tulossa tyttö vai poika. Varmasti 100 % luotettavia... ;)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä luin niistäkin kun googlettelin tähän postaukseen väittämiä ;) Naureskelin vaan itsekseni, että uskooko joku oikeesti tommosiin ja pakkohan oli sitten etsiä myös kokemuksia. Yllättävän paljon löyty kokemuksia suomestakin ja luotettavuus niiden perusteella oli kai aika 50-50 luokkaa :D

   Poista
 2. Minä kyllä luulen, että teille tulee tyttö tällä kertaa <3 Olen oikeastaan aika taikauskoinen joten minusta nämä merkit kyllä varmasti viittaavat siihen että teille tulee tyttö! Tosin olin itse väärässä meidän kuopuksen suhteen, onneksi se sitten selvisi rakenneultrassa ja olin yllättäen todella helpottunut siitä että saimme toisen pojan.. hihii.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolla sen pitäisi selvitä, jos selviää ;) Ihan mielettömän malttamaton olo <3

   Poista
 3. Mahtava testi! :D

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
 4. Nää on kyllä raskaana ollessa hauskaa ajanvietettä :D Mulla on kiinalainen raskauskalenteri pitänyt jokaisen kohdalla paikkansa, vaikka näiden erilaisten testien mukaan meillä pitäisi olla tyttöenemmistö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin mä unohdin kokonaan ton kiinalaisen raskauskalenterin. Kävin heti kattoon ni mulle se näyttäis tyttö, poika, poika ja nyt siis kasassa poika, poika. Hmmm.. jostain joskus luin, että kiinalaista raskauskalenteria pitäisi osata lukea niin että muuttaa oman ikänsä (tarpeen mukaan) kiinalaisten vuosia vastaavaksi ja en millään ymmärtänyt, että miten se piti laskea ;)

   Poista
 5. hauska toi testi. Mulla 3. raskaus ihan erilainen, kätilö tuumasi, että tulee rauhallinen tyttö. Kas kumma tuli rauhallinen poika, siis kolme poikaa meillä on.
  En yllättynyt yhtään, koska koko odotusajan vain mietin, että kaikki menis hyvin.
  Vielä viime hetkellä poika pelästytti mut, napanuora poikki.....poika heti happikaappiin. Siis lapsi on meille edelleenkin (31 v.) ihme !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kuulostaapa hurjalta! Onneksi teillä meni kaikki loppujen lopuksi hyvin ja saitte pitää ihmeenne :)

   Poista
 6. Vain yksi yllä olevista testikohdista on myös tieteellisesti todistettu. Se on äidin stressin määrä ennen raskautta. Mitä enemmän blogeja luen, sitä enemmän ne tukevat tätä väitettä. Tyttövaltaisilla bloggaajilla on blogeissa huomattavasti enemmän tarinoita uupumusjaksoista ja stressaamisesta tai paniikkioireista, näistä on kirjoittanut ansiokkaasti mm. päiväkirja51c-niminen blogi. Poikien äideillä on samoja mietteitä, mutta paljon vähemmän mainintoja stressaamisesta, mm. periaatteen naisen blogi. Myös sairastelut ennen raskautta tietävät tyttöä blogiotannan perusteella (poikien tyyliin -blogissa syntyi kuopustytär).

  Siksi uskon, että teille tulee kolmas poika.

  -Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska otanta :) Näitä olisi mielenkiintoista oikeastikin tutkia syvemmin, mutta tutkimustulos kun ei varsinaisesti anna lisäarvoa muuta kuin odottajalle itselleen niin ei ehkä kannata :)

   Poista
 7. Ihan puhdas tilastoihin perustuva todennäköisyys lienee kahden pojan jälkeen hieman kolmannen pojan puolella, mutta vain hieman. Olen muuten lukenut tuon hedelmöitysajankohtaan liittyvän alkuperäistutkimuksen, ja siinä tytön todennäköisyys lisääntyi ainoastaan jos yhdyntä oli 10 (!) päivää ennen ovulaatiota - yhtään lähempänä niin todennäköisyydet olivat jälleen 50-50. Tietysti kovin paljoa raskauksia ei alkanut noista 10pv ennen yrityksistä, mutta jos alkoi niin tytön todennäköisyys oli vähän suurempi. En sitten tiedä onko joku muukin tutkimus aiheesta olemassa, mutta kun muutama vuosi sitten etsin niin en muuta löytänyt. Eli tuo yhdynnän ajoituksen vaikutus on mahdollisesti ymmärretty vähän väärin.

  Minähän ennusmerkkeihin usko, mutta myönnettävä on, että kiinalainen synnytyskalenteri ennusti oikein molemmat :D
  Sulla on joka tapauksessa hyvä tilanne - 3 poikaa olisi minusta hieno sarja, ja toisaalta tyttö olisi kiva vaihtelun vuoksi. Vaikka lapset yksilöitä ovatkin ennen kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun ei oikeastaan toivo kumpaakaan. Toki tyttö olisi kiva kahden pojan jälkeen, mutta ihan yhtä kiva olisi kun olisi kolme poikaa. Kuten sanoitkin onhan heistä jokainen kuitenkin oma yksilönsä :)

   Kiinalaista kalenteria kun katsoit, niin laskitko ikäsi vastaamaan kiinalaisten vuosien ikää (eli korjasitko ikääsi jos oli tarpeen) vai tulkitsitko sitä normaalisti? Jos laskit ikäsi vastaamaan, niin osaatko sanoa miten se laskukaava tapahtuu?

   Poista
  2. No en ole ihan varma laskinko oikein, mutta mulla meni niin, että kummallakin kerralla ne kaikki ympäröivät ruudut olivat joko poikaa tai tyttöä, joten tulos oli sama vaikka laskelmat olisivat heittäneet yhdellä (ja mulla on tosiaan poika ja tyttö). Mutta käsittääkseni näin:

   ratkaise yhtälö: (2) - (1) + 1 = kiinalainen ikäsi.

   (1) Ota syntymävuotesi. Jos olet syntynyt maaliskuussa tai myöhemmin, käytä syntymävuottasi suoraan. Jos tammi-helmikuussa, tarkista milloin kiinalaisen kalenterin mukaan vuosi vaihtui syntymävuonnasi (esim. Wikipediasta). Jos se vaihtui syntymävuonnasi syntymäpäiväsi jälkeen, miinusta syntymävuodestasi 1. Eli esim. jos olet syntynyt 25.1.1981 -> kiinalainen vuosi vaihtui 1981 5. helmikuuta -> luku (1) on sinulle 1981-1=1980. Jos olet syntynyt 31.5.1981 -> luku (1) on sinulle 1981. Oletetaan alla, että luku on 1981.

   2. Laskutoimituksen tekovuosi, eli tässä 2017. Jos kiinalaista uutta vuotta on jo vietetty, käytetään lukua 2017. Jos ei, käytetään lukua vuosi-1 eli 2017-1=2016. Nyt käsittääkseni kiinalainen uusivuosi on jo vietetty, joten käytetään 2017.

   Ratkaistaan yhtälö: (2) - (1) + 1 eli 2017 - 1981 + 1 = 37 eli olit kiinalaisen kalenterin mukaan hedelmöityshetkellä 37-vuotias. Käytä tätä lukua ja hedelmöityskuukautta kiinalaisessa syntymäkalenterissa.

   Olikohan tarpeeksi monimutkaista...

   Poista
  3. Taisin saada nyt kiinni ajatuksesta ja laskutoimituksesta. Ainoastaan jäin nyt miettimään, että itse asiassa laskutoimituksen tekovuosi pitää varmaan ottaa hedelmöityshetken vuoden mukaan, muutenhan tulokseen tosiaan vaikuttaa se milloin teet laskutoimitusta eikä se ota kantaa oikeaan hedelmöityshetken ikään :) Ymmärsitköhän?

   Joka tapauksessa. Jokainen lapsi meillä on alkunsa saanut kesäkuu - marraskuu välisenä aikana ko. vuonna ja itse olen syntynyt heinäkuussa, joten jos ymmärsin oikein länsimainen ikäni vastaa jo sellaisenaan kiinalaista ikää.

   Näillä puhein kiinalaisen kalenterin tulos olisi tyttö, poika, poika :)

   Poista
  4. Joo, ihmettelin itsekin tuota 2-kohtaa ja sen täytyy toki tarkoittaa hedelmöitysvuotta. Mutta käsittääkseni kaikille lisätään yksi vuosi kiinalaiseen ikään ja niille, jotka ovat syntyneet ennen kiinalaista uutta vuotta, lisätään vielä toinen. Eli käsittääkseni sinun pitäisi kuitenkin katsoa taulukkoa kohdasta ikäsi + 1 vuosi. No joo...ehkä kuitenkin mieluummin toivotan hyvää odotusta :D

   Poista
  5. Kiitos sekä toivotuksesta, että hyvästä keskustelusta ja pohdinnasta :D Jos lisään ainakin yhden vuoden omaan ikääni hedelmöityshetkellä olisi tulos tyttö, tyttö, poika.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!