keskiviikko 31. elokuuta 2016

Syyskuinen Kuusamo.

Olen käynyt Kuusamossa ja niillä seuduilla keskimäärin ehkä kaksi kertaa vuodessa joka vuosi koko elämäni ajan. Kuusamo ja Kuusamosta viitostietä Rukan suuntaan olevat maisemat on minulle sekä tuttuja kuin omat taskut, että täysin tuntemattomia. Vaikka en ole koskaan asunut Kuusamossa, tuntuu se silti enemmän kodilta kuin satunnaiselta ajanviettopaikalta.

Pitkään kävimme Kuusamossa vain talvella. Rukan mäet, nyppylät, mastot ja metsät on minulle kuin oma takapiha. Niin omia ja niin tuttuja. Tai ainakin ne oli tuttuja vielä viitisen vuotta sitten :) Viimeiseen viiteen vuoteen ei ole tullut kauheasti kulutettua laudan kantteja mäessä ja Rukakin on kokenut aikamoisen muutoksen siellä täällä ja tuolla tänä aikana. Kesäisen Kuusamon olen löytänyt vasta nyt lasten myötä ja kesälomaa on tullut vietettyä Kuusamossa viime vuosina huomattavasti enemmän, kuin koskaan aiemmin.

puolukka bw mustavalko pohjoinen kuusamo

bw mustavalko hirret riisitunturi kuusamo

Viime vuoden lokakuussa olin poikien kanssa syyslomalla Kuusamossa ja toivoin niin kovin, että näkisin vihdoinkin - ensimmäistä kertaa elämässäni (lähes) Lapin ruskan. Heti Kajaanin pohjoispuolella oli kuitenkin todettava, että ruska on jo ohi ja syksy pohjoisessa niin pitkällä, ettei puissa ollut enää lehtiä.

Tänä vuonna olen päättänyt korjata asian. Toki ruskan aika vaihtelee vuosittain, mutta olen ymmärtänyt, että Kuusamon ruska olisi parhaimmillaan syyskuun puolivälistä lokakuun alkuun. Pakkaamme miehen kanssa ensimmäistä kertaa ikinä toisemme kahdestaan autoon 15. päivänä torstaina puoliltapäivin ja ajamme Kuusamoon. Pidennetty viikonloppu toivottavasti valtavan kaunista ruskaa ihaillen ja toki kahdenkeskistä aikaa viettäen. Jos säät sallii, eli vettä ei vihmo vaakaan ja pystyyn ja tuule 20 metriä sekunnissa menemme kävelemään pienen karhunkierroksen.

Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan siitä, mitä muuta kannattaisi tehdä ruskan aikaan pohjoisessa, tai miten kannattaisi varustautua tuota vaellusta varten.

2 kommenttia:

  1. Oi vau! kuulostaa kyllä ihanalta. <3 Pakkaisin mukaan kameran ja objektiivin ja toisen ja ja.. hahaa.. Ihanaa matkaa teille! :)

    VastaaPoista
  2. Kuusamossa en ole käynyt. Kovasti meidän ystäväperhe on pyytänyt käymään.

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!