perjantai 5. elokuuta 2016

Kasnäs - Borstö - Bodö - ÖRÖ - Kasnäs

Venäjä linnoitti Örön 1915 – 1917 Suomen ollessa Venäjän autonominen osa. Linnake kuului Pietari Suuren Merilinnoitukseen, joka rakennettiin suojelemaan pääkaupunki Pietaria mereltä tulevalta hyökkäykseltä. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun saakka. Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Päänähtävyydet ovat 12 tuuman kasarmialue ja järeä tykkipatteri, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä merkityt retkeilyreitit tutustuttavat eri kohteisiin. ( Örön linnakesaari )

örö vierasvenesatama kesä veneily

örö maisema kesä 2016 vierasvenesatama tyyni meri

Örö oli meille kaikille sellainen kohde, minne haluttiin mennä. Arvoimme kuitenkin menemisen kanssa ensialkuun siksi, että se on myös monelle muulle veneilijälle se must see -paikka. Soitimme satamamestarille ennakkoon ja kysyimme voisimmeko varata paikan, mutta se ei onnistunut juuri silloin. Otimme riskin ja lähdimme kokeilemaan onneamme. Onneksi lähdimme, sillä pienen etsiskelyn jälkeen satamamestari osoitti meille oikein hyvän paikan.

Kiersimme saarta jonkin verran ja osa porukastamme enemmän, kuin toiset. Miehet vuokrasivat lastenistuimelliset polkupyörät ja polki lasten kanssa saarta sikin sokin katsomassa sitä-tätä-ja-tota tykkiä ja bunkkeria. Heinikossa liikkuvia lapsia varoiteltiin punkeista ja D:llä se kaikki taisi heittää ihan hassusti päässä, kun kohta tuo poika jo pelkäsi, että BUNKKERI puree!!

Kaikki neljä lasta (iät n. 5, 4, 3 ja 2,5) pitivät myös huolen naapuriveneilijöiden viihdyttämisestä satama-alueella. Yksi vuorollaan nojasi selkä mastoa vasten ja laulaa luikautti ilmoille kunnon sulosoinnut (eli jotain tyyliin: söskööfrösköö kaksiisösoliii.. pelkkää siansaksaa siis) samalla kun kolme muuta seisoivat kaaressa tämän yhden edessä ja arvosteli suoritusta. Onneksi viereemme oli siunaantunut erittäin mukava seurue Lahdesta, jotka eivät häiriintyneet pienistä ;)

örö kesä veneily

örö kesä veneily

örö kesä veneily mehiläinen luonto

örö kesä veneily museo näyttely

örö kesä veneily museo näyttely

örö kesä veneily museo näyttely

örö kesä veneily museo näyttely

örö kesä veneily museo näyttely

örö kesä veneily

örö kesä veneily kauppa

örö kesä veneily kivikasa bunkkeri sota-aika

örö kesä veneily tykki maanpuolustus horisontti

örö kesä veneily maanpuolustus

örö kesä veneily portaat katolle

örö kesä veneily

örö kesä veneily kasarmi ravintola

örö kesä veneily kartta

örö kesä veneily hotelli

örö kesä veneily hotelli

örö kesä veneily hotelli

örö kesä veneily hotelli

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia - me emme ole käyneet tuolla koskaan! Olisi varmasti kiva retkikohde :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa listalle! Sinne onkin tällä tavoin päässyt vasta viime vuodesta lähtien, sitä ennen sinne tehtiin jotain ryhmäretkiä.

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!