sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Kesämekot retrohenkeen.

Ystäväni oli haalinut sukulaisiltaan vanhoja puuvillakankaita ompeluksia varten. Ajatuksena hänellä oli surautella niistä vaatteita, hattuja tai jotain muuta mukavaa, mutta sitten taisi iskeä kiireinen aikataulu tuon äidin suunnitelmat romukoppaan. Ei hän ehtinyt ja toisaalta ei kai sitä osaamistakaan (tai kokemusta) kauheasti ollut ;)

Viime vuoden lopulla olin hänen luonaan ja hän nosti tuon paperikassillisen kankaita eteeni . "Haluaisitko sä nää, kun en mä saa aikaiseksi" hän kysyi. Pieni pyyntö tähän lahjoitukseen kuitenkin liittyi.

"Tekisitkö mun tytöille mekot näistä. Toiselle tätä ja toiselle tätä. Ja jotkut isot taskut sit kans!"

Tottakai! Mekon ompelu ei ole homma eikä mikään, varsinkin kun sen saa tehdä hihattomana ja hyvin yksinkertaisena. Kaipasinkin ehkä vähän ainaisen trikoo-ompelun rinnalle kunnon joustamatonta puuvillaa. Valkoinen kangas oli pitsistä ja aika ohutta, joten kaivoin sen alle "vuoreksi" omista kätköistäni valkoista peruspuuvillakangasta. Isomman tytön mekko onkin sitten herkullisen värikäs. Niitä rehellisiä kunnon värejä, eikä mitään pastellia! Mekkoon käytetty kangas on aiemmin ollut ilmeisesti pöytäliinana. Vähän suuremman reiän löysin kankaasta ja siitä syystä päädyin tekemään takakappaleen kahdessa osassa ja ompelemaan keskelle sauman. Pienempi on kokoa 98/104 ja isompi 122/128.

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla pitsi kierrätys

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla kierrätys retro pöytäliina

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla pitsi kierrätys nepparit

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla kierrätys retro

En halunnut pääntielle mitään ylimääräistä. Ei nauhoja, ei nappeja, ei vetskareita - ei mitään. Sehän tarkoittaa sitten sitä, että kaula-aukon on joustamattomassa kankaassa oltava aika reilu ja tietysti kaikki kaavat mitkä kävin läpi oli joko liian ahtaita (tehty joustavalle kankaalle tai sitten niissä oli niitä nappikujia tms.) tai sitten helma oli "vääränlainen". Halusin polvimittaisen helman, jossa olisi reilusti leveyttä. Päädyin sitten ottamaan yläosan mekkoon toisesta kaavasta ja yhdistin sen toisen kaavan alaosaan. Kummatkin kaavat on Mekkotehtaasta - pääntien osa on Elinasta ja lähes koko loppumekko Orelmaa. Pienin omin muokkauksin tietysti.

Mekot tuli kahdelle tytölle. Siskoksille. Toinen on 2,5v ja toinen 5v. Lähes samanikäiset  lapset kuin omat poikani siis. Oli siinä miehen ilme näkemisen arvoinen, kun käytin omia poikiani helman pituuden mittauksessa ja pääntien suuruuden testauksessa :D

Koska pää ei testeissäni sujahtanut tarpeeksi helposti aukosta, päädyin siihen etten ota riskiä ja laitoin etukappaleen ja takakappaleen vain toiselta olalta kiinteästi kiinni. Toiselle olalle painoin muoviset KAM-nepparit, jotka avaamalla voi helposti pujauttaa mekon ylleen. Helman huolittelu on tehty kääntämällä sitä sen pari senttiä ja kaikki muut huolittelut olen hoitanut muotokaitaleella (vai onkohan tuo nyt alavara?). Ensimmäistä kertaa kokeilin sitä ja ai vitsit! Varmasti käytän uudestaankin!

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla pitsi kierrätys

mekko a-linjainen mekkotehdas puuvilla kierrätys retro

4 kommenttia:

  1. Hauskat retromekot! :D Tykkään erityisesti tuosta kirsikkamekosta - jonka siis itsekin voisin pukea jos olisi minun koossa! Hihii.. <3

    VastaaPoista
  2. Ihania mekkoja olet tehnyt. Ihailen teitä jotka osaatte ommella. en muista sanoinko sinulle että liityin sivustosi jäseneksi. Sinäkin voit liittyä blogini jäseneksi,olisi kiva saada uusia blogituttavia, kiitos etukäteen.

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!