lauantai 16. toukokuuta 2015

Orkidean keikini tekee kukkavanaa :)

Kuinka moni muistaa sen, kun irrottelin yhdestä orkideastani keikejä ja istuttelin niitä uusiin purkkeihin? Piti ihan tuosta tekstistä luntata milloin se oli ja tajusin, että siitähän on jo kaksi vuotta!


Kaksi näistä kolmesta orkideavauvasta jätin itselleni ja yhden annoin siskolleni. Omani ovat työpaikallani ja voivat hyvin. Kai se siskollanikin olevan on vielä hengissä, luulisin.

Kuulen monen aina sanovan orkidean olevan todella vaikea kasvi, mutta minulla on aivan toisenlainen käsitys asiasta. Mikä tahansa perinteinen perhoskämmekkä on minusta helppohoitoinen. Jo siksikin, ettei se oikeastaan mitään vaadi. Toki orkidea on ainakin minun mittapuuni mukaan hidaskasvuinen kasvi, mutta toisaalta myöskin sen kukat on pitkäikäisiä :)


Omiin orkideanhoitorutiineihini kuuluu lähinnä vain kerran viikossa (tai joskus harvemmin) lämpimään veteen orkidean upotus pariksi tunniksi. Siis ruukkuosan upotus. Joskus suihkuttelen kasvin lehtiä, mutta oikeastaan vain siksi, että kosteana ne on helppo pyyhkiä vaikka talouspaperilla pölyistä puhtaiksi. Jostain olen lukenut, ettei orkidea vaadi suihkuttelua. Todella harvoin vaihdan multaa kukille.

Kärsivällisyys palkitaan on minun mietelauseeni orkideasta. Kaksi vuotta sitten tosiaan istutin nuo keikit omiin purkkeihinsa ja siitä lähtien olen kastellut niitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Useampaan otteeseen olen jo miettinyt tuleekohan tästä koskaan mitään, mutta sitten taas jättänyt asian sikseen. Noiden hoito kun menee ihan omalla painollaan, eikä vaadi mitään. Oikeasti.


Nyt toinen näistä omistani on selvästi ottanut edistysaskeleen kasvussaan, sillä se tekee nyt kukkavanaa :D Äärimmäisellä mielenkiinnolla odotan millaista kukkaa tuosta tulee. En nimittäin yhtään muista minkä värinen kukka emokasvilla on ollut. Kerran se on kyllä uudelleen kukkinut minulla, mutta suurin osa tuon kasvin energiasta on mennyt uusien juurien ja lehtien kasvatteluun. Niin ja niiden keikien. Niiden kolmen lisäksi tuo on tehnyt kaksi uuttakin. Kummatkin on vielä emossa kiinni, vaikka toisen kai voisikin jo irroittaa.

Tuon emokasvin olen ostanut joskus Ikeasta. Sieltä poistomyyntipuolelta. Siellä oli silloin noita useampia ja laittavat ne sinne kukinnan loppuvaiheilla. Valitsin sellaisen yksilön, joka näytti hyvinvoivalta vaikkakin kukat alkoivat olla jo entisiä. Tämä kasvatti uusia juuria tai uutta kukkavanaa silloin, en enää muista. Se on viihtynyt hyvin akvaarion lampun päällä. Kosteana ja lämpimässä paikassa orkideat lukemani mukaan tekevät helposti keikejä.

Tältä tuo emokasvi näyttää nyt :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!