keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Punaisia päin?

Tiedättekö sen tunteen, kun seisot jalkakäytävällä ja odotat tienylitystä? Odotat, että autoilijoiden valo vaihtuu punaiseksi ja kävelijöiden vihreäksi. Vihreä valo vaihtuu jalankulkijalle ja olet ainoona ylittämässä tietä. Vielä hetki sitten sua vasten seisoi joku ja vierestäkin kuului hengitys.

MIKSI? Miksi niin usein jalankulkijat eivät odota valojen vaihtumista, vaan kävelevät punaisia päin? Tai käännetään ajatus toisinpäin. MIKSI? Miksi kukaan odottaa sitä vihreää valoa, jos punaisellakin voi todeta olevan turvallista ylittää tie?

Itse kuulun tähän joukkoon, jotka odottavat omaa vuoroaan - ehkä kiltisti ja ehkä tyhmästi. Toki kuitenkin myönnän, että varmasti olen useamminkin kuin pari kertaa ylittänyt kadun punaisen valon palaessa jalankulkijalle. Joskus sitä selittää kiire, toisinaan se, ettei todellakaan mailla eikä halmeilla näy muita.

Joku varmaan vastaisi, että säännöt on tehty rikottaviksi, mutta tekisikö samainen ihminen saman auton ratissa? Ajaisi siis punaisia päin, koska kukaan ei ylitä tietä, tai risteävällä kadulla ei ole liikennettä tai sen nyt vaan voi oman arvion mukaan tehdä turvallisesti?

Ja sitten ehkä se pahin pohdinta. Miksi, oi MIKSI minulle tulee tyhmä, idiootti, outo ja häpeilevä tunne siitä, että en ylitä katua punaisen palaessa (kuten muut tekevät) vaan seisoa tönötän paikallani. Tulee ajatus: "kehtaanko mä nyt olla ylittämättä tätä tietä".

Oma argumenttini vuoron odottamiseen on oikean tavan opettamista muille. Siis lapsille. Lapsethan apinoi muita lapsia, aikuisia ja ihmisiä yleensä. Minä ainakin toivon, että kukaan ei näytä minun lapselleni huonoa esimerkkiä ja juokse tien yli silloin kun huvittaa.

Nimim. juuri ylitin useammankin kadun Helsingin keskustassa ja odotin aina vihreää valoa. Lähes poikkeuksetta yksin. Muilla oli kiire juosta yli punaisen valon palaessa tai pahimmillaan ihan vaan keskeltä katua, ilman valo-ohjauksia.

2 kommenttia:

  1. Meillä on täällä maalla helppoa. Ei ole liikennevaloja ja autot eivät koskaan anna tietä suojatien varressa odottavalle kävelijälle :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kyllä ihan helpolta sielläkään kuullosta :) Mä olen oikein urakalla ruvennut pysähtymään suojatien eteen jos näyttää siltä, että joku tahtoisi yli. Lapsille annan aina tilaa, vaikkakin aina hirvittää että pysähtyykö myös se toinen auto. Vastaantuleva tai samaansuuntaan kulkeva. Lähes jokaisella kerralla, musta tuntuu että takanatulevalta autoilijalta nousee höyry korvista. Toisaalta mua huvittaa nää tyypit, mutta toisaalta taas ärsyttää. Niin kiire ei voi olla, etteikö liikennesääntöjä tässä asiassa ehtisi noudattaa.

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!