torstai 25. joulukuuta 2014

Jouluaaton perinteet.


Meidän perheen jouluaaton perinteet on enemmänkin periytynyt minun, kuin mieheni lapsuudenkodista. Minä se meistä enemmän jouluihminen olenkinja kai se useinkin on niin, että äidin/naisen mukana ne perinteet useammin siirtyy eteenpäin.Nyt kun ihan asiaa lähdin pohtimaan, tajuan etten edes oikeastaan tiedä millaisia jouluja tai jouluperinteitä mieheni lapsuudenkodissa on ollut.


Minun perinteinen jouluaatto alkaa kinkun maistelulla. Vaaleaa leipää dipataan kuumaan paistorasvaan ja maistellaan itse kinkkuakin. Aamupalan jälkeen nostetaan kuusi pystyyn ja koristellaan se. Taustalla soi ja näkyy yleensä Joulupukin perinteinen kuumalinja. Kello 12 Suomen Turku julistaa joulurauhan ja se katsotaan telkkarista suurella hartaudella glögiä maistellen. Uuniriisipuuroa syödään heti joulurauhan julistamisen jälkeen ja jännätään porukalla kenen lautaselle manteli on tänä vuonna osunut :)

O:n valitsema kuusi.
Aatto jatkuu ruokien valmistelulla ja haudoilla käymisellä, jonka jälkeen halukkaat (useinmiten siis miehet) voivat mennä joulusaunaan.

Jouluaaton ruokailu kestää yleensä aika pitkään ja kaikki - niin nuoret, kuin vanhatkin odottavat kuumeisesti joulupukkia.


Loppujen lopuksi odotus palkitaan ja päivä huipentuu lahjojen jakoon ja avaamiseen.

Nyt omien lapsien myötä laitamme joulukuusen jo pari päivää ennen aattoa ja paistan kinkun jo edellisenä päivänä. Katsomme ja kuuntelemme joulupukin kuumalinjaa ja käymme haudoilla (jos vain olemme terveitä ja tai kotona). Saunotaan, jos useampi kuin yksi on sinne menossa ja syömme jouluaaton päivällisen. Odotamme joulupukkia, jaamme lahjoja ja avaamme niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!