perjantai 26. syyskuuta 2014

DIY: Seinäkalenteri 2015.

Voi olla, että tänä vuonna teen jo kymmenettä kertaa seinäkalentereita. Useimmiten nämä menevät pukinkonttiin. Joskus isänpäivälahjaksi ja toisinaan syntymäpäivälahjaksi. Keskimäärin teen näitä tähän aikaan vuodesta seitsemän kappaletta. Eniten aikaa menee ehkä tulostamiseen ja kuvien valitsemiseen. Eihän sitä nimittäin voi kaikkiin laittaa samoja kuvia.

Aikoinaan ajauduin tekemään tällaisia Wordilla taulukkoa apuna käyttäen, kun en saanut tilattua juuri sellaisia kalentereita mitä olisin halunnut. Nykypäivänä en edes tiedä millaisia on mahdollista tilata. Tai niiden hintaa. Tähän omaan pohjaan olen kuitenkin ollut todella pitkään tyytyväinen ja olen sitä edelleen. Värit on täysin muokattavissa. Ihan kaikessa. Fonttejakin on Wordissa niin paljon, että useasti on jo iskenyt valinnan vaikeus. Ja kuvat saan juuri niinkuin haluan. Jos en muuten, niin tulostamalla ne erilliselle paperilla ja leikkaa-liimaa-askartelemalla.


Kun on yhden kerran tehnyt jokaiselle kuukaudelle oman taulukon päivämääränumeroineen, nimineen, juhlapyhineen yms. on seuraavat suhteellisen helppo aina muokata edellisen pohjalta. Aika paljon copypastettamistahan tämä vaatii, mutta tähänkin tulee rutiini :) Tämän lisäksi pitää vielä tarkistaa seuraavan vuoden kalenterista kuukaudet, että saa liikkuvat juhlapäivät tms. oikeille paikoille.


Jokainen kuukausi on siis omalla A4-kokoisella paperilla. Kalenteriin tulee yhteensä 13 sivua, kun kansilehtikin on "pakollinen" tammikuun kuvaa varten. Jokaisen kuukauden taustapuolelle tulee seuraavan kuukauden kuva. Yleensä olen käyttänyt paperina perusvalkoista paperia, mutta hieman paksumpaa. 120g tai siitä ylöspäin. 80-100g on ihan hyvää tulostettaessa, mutta kun kalenteri roikkuu vuoden päivät paperin pitkän sivun keskellä olevasta reiästä, alkaa paperin yläkulmat roikkua ja kääntyä "sisäänpäin".

Kaiken mallailun, kuvien valitsemisen ja sivujen tulostamisen jälkeen on aika koota kalenteri. Kampasidontalaitteella teen pitkälle sivulle reiät ja pujotan muovisen kamman reikiin. Loppusilauksena vielä alas keskelle reikä roikotusta varten. Tulostimena minulla on toiminut luottolaitteeni HP Photosmart 2575 jo kahdeksan vuotta. Mustesuihku ei aina ole paras, koska teksti voi helposti suttaantua, mutta kuviin se mielestäni on parempi. Tai ainakin näihin tarpeisiin hyvä. Laserilla tulee toki hyvää jälkeä, mutta en tykkää, kun laser jättää helposti kiiltävyyttä kuviin. Tai sitten olen kokeillut vain halpoja ja huonoja lasereita ;)

Roikkuessaan kalenteri on siis kahden vaakatasossa olevan A4:n kokoinen.

8 kommenttia:

 1. Pystyykö näitä tulostamaan mistään? :)

  VastaaPoista
 2. Moikka! Ei ainakaan valmiina :) tai ei ainakaan näitä minun versioitani.

  VastaaPoista
 3. Miksi ja mistä?
  Googlen kuvahaulla, hakusanoina "kalenteri tulosta" :D
  Hakusessa toimiston seinälle kuukausittaiset kalenterisivut, jossa päivien kohdalle mahtuu tekemään lyhyehköjä merkintöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Toivottavasti olet löytänyt etsimäsi. Moni kai on kaivannut juurikin tällaisia kalenteripohjia ja olen nyt kovasti pohtinut sitä, laittaisinko seuraavan vuoden pohjat jopa yleiseen jakoon.

   Poista
 4. MInäkin olen tuollaista kalenteri kaipaillut, löysinkin nyt yhden mistä voi tilata kuvakalenterin ja muokata noita päiväyksiäkin omanlaiseksi smartphotolta . Aikaisemmin olin tehnyt kanssa tuollatavalla kuin sinä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin on tehnyt näitä itse.

   Poista
 5. Miksi tupsahdin: Teen täällä asiakkaalle kalenteria ja suunnittelen leiskaa, googlailen inspiraatioita siitä miten teen asettelun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit. Toivottavasti löysit etsimääsi inspiraatiota, jos et minulta, niin ainakin joltain muulta :)

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!