keskiviikko 20. elokuuta 2014

Keltainen pöllöpipo.

Jokin aika sitten törmäsin kaupassa trikoopipoihin. Siis myynnissä oleviin. Ihan noin niinkun harrastusmielessä otin yhden käteeni ja tutkin silmämääräisesti (sellanen 15 sekunnin pikavilkaisu), miten se on ommeltu. Kotona sitten ulkomuistista taittelin paperista mallikappaleen itselleni ja mittausten jälkeen leikkelin oikean kokoisen palan kankaasta.
Tämä pipo oli oikeasti superhelppo. Aiemmin tekemistäni pipoista otin suuntaa-antavan mitan pipon korkeudesta ja koska tein pipon kaksinkertaisena tarvitsin pipokankaalle kaksinkertaisen määrän korkeutta. Leveydeksi pähkäilin päänympäryksen miinus pari senttiä. Miinus pari senttiä siksi, että pipo on kivempi, kun sen saa vetää päähän, kuin että siinä olisi ympärystä yhtä paljon kuin päässäkin. En laskenut saumavaroja mukaan, vaan ajattelin, että tulee siitä varmaan ihan sopiva :) Ensin kangas taitettiin kaksinkerroin leveyssuunnassa (oikeat puolet vastakkain), jotta saatiin kankaasta korkea pötkylä. Sitten taitoin pötkylän kaksinkerroin pituusuunnassa. Siis silleen sisäkkäin kaksinkerroin. Niin, että oikea puoli kankaasta oli ulospäin. Pipon laella on tässä vaiheessa neljä kerrosta kangasta päällekkäin.

Nyt tulee se juju, millä tämä on todella helppo. Ei nimittäin tarvitse pyöristellä kulmia pään muotoon tai mitään muutakaan ihmeellisyyksiä tehdä. En tajunnut tehdessäni ottaa mallikuvia niin esitetään asia paperin avulla ;)


Tässä siis on jo tehty ensimmäinen sauma ja käännetty kangas oikein päin sekä taitettu kahtia (sisäkkäin) korkeudesta. Oletetaan, että yläreuna, laki -kohdassa on yhteensä neljä kerrosta kangasta päällekkäin.


Merkitään leveyssuunnassa keskikohta ja taitetaan reunoilta kangasta kuvanmukaisesti kohti keskikohtaa. Sama tehdään myös toiselle puolelle.


Nyt paksuimmassa kohdassa, eli reunoilla pitäisi olla kangasta kahdeksan kerrosta päällekkäin. Itse voit kokeilla kuinka lähelle keskikohtaa nuo reunat kannattaa taittaa. En ole vielä kokeillut, mutta veikkaan, että mitä lähemmäs ne laittaa, sitä suipompi malli piposta tulee. Ja taas mitä kauemmas, sitä leveämpi.


Kun kangas on taiteltu näin, ei muuta kuin surautetaan saumurilla sauma kiinni. Kaikkien kahdeksan kerroksen yli ja käännetään valmis pipo oikein päin :D Helppoa!

Ja sitten kun on oikein huolellinen (toisin kuin minä), niin katsoo miten päin se kangas on, ettei pöllöjen tarvitse olla pää alaspäin. Ei tästä kyllä pitänyt mikään ohjepostaus tulla, mutta onpahan nyt sellanenkin sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!