maanantai 30. kesäkuuta 2014

Raskauksista allergiaa. Nikkeli, isotiatsolinoni, epoksihartsit..

Tuskin nyt oikeesti kenellekään raskaus aiheuttaa allergiaa, mutta omalla kohdallani voidaan todeta, että raskaudet ovat edesauttaneet allergioiden esiintuloa.

Olen aina ollut nikkeliallergikko. Jopa niin pahasti, ettei sitä olisi edes koskaan tarvinnut testeillä todeta. Pahimmillaan housujen napin takamus nostatti vatsani ihon vesikelloille. Mummokalsareita olen käyttänyt varmaan siitä lähtien, kun täysi-ikäiseksi tulin. Joskus teininä käytin esim. stringejä, mutta koska peppuni oli täynnä märkiviä täpliä vain tunnin päästä siitä, kun housut olin jalkaani vetänyt, siirryin jo siinä iässä suosiolla mummoihin ;) Useasti siis takataskujen niittien takaosa osui ihoon ja se sai ihoni ärtymään. Ihana nikkeliallergia.

O:n syntymän jälkeen en voinut käyttää edes valkokultaista sormustani. Sormi alkoi nimittäin kutiamaan ja vesikellot nostamaan päätään jo 15 minuutin käytön jälkeen. Totesin puolitosissani, että raskaus on herkistänyt aistejani ja tehnyt minusta vieläkin allergisemman nikkelille. Oikeessa mä varmaan oikeesti olinkin. Tai no raskaus, ehkä enemmänkin hormoonit.

Kun O oli n. puolitoistavuotias ilmaantui iholleni (pääasiassa käsivarsissa ja rinnan alueella) punertavia, koholla olevia, kuivia täpliä. Hieman maitorupea muistuttavia, kutiavia läiskiä, johon ei tuntunut mikään auttavan. "Taistelin" itsekseni näitä vastaan ja silloin tällöin ne häiritsi ja toisinaan hävisivät. Tai ainakin onnistuin unohtamaan ne.

Sitten alkoi naamassa kutina. Varsinkin nenän alueella, sierainten ympärillä. Yhtäkkiä huomasin nenän olevan punainen, turvoksissa ja pienen pienten näppylöiden - joista osa oli rakkuloita, peitossa. Punertava ihottuma jatkui kaulan alueella ja aina korvalehtiin saakka. Nyt viimeistään sain tarpeellisen sysäyksen ja varasin ajan ihotautilääkärille.

Allergiatestit kertoi sen mitä tiesinkin. Erittäin paha nikkeliallergia. Mutta kertoi ne muutakin. Olen pahasti allerginen myös isotiatsolinonille ja epoksihartseille.

Kathon CG on tunnetuin kosmeettisissa valmisteissa käytettävän metyylikloori-isotiatsolinoni- ja metyyli-isotiatsolinoniyhdisteitä sisältävän säilytteen kauppanimi. Toinen tunnettu kauppanimi tälle säilytteelle on Euxyl K 100. Kosmeettisissa tuotteissa metyylikloori- ja metyyli-isotiatsolinonin käyttö on vähentynyt 1990-luvun puolivälin jälkeen. Allergia- ja Astmayhdistyksen aineosatiedostossa isotiatsolinonipitoisten tuotteiden osuus on enää 1,6 %. Suurin osa näistä on iholta poispestäviä tuotteita. Isotiatsolinonipitoisille säilytteille allergisten osuus ihottumapotilaista vuosina 1995−96 oli 2,4 %. Kosmeettisissa tuotteissa suurin sallittu pitoisuus aktiiviaineita on 0,0015 % eli 15 ppm, mutta jopa 5 ppm:n pitoisuudet voivat aiheuttaa oireita joillekin herkistyneille.
Lähde: Helsingin allergia- ja astmayhdistys

Epoksiyhdisteistä kerrotaan esimerkiksi Työterveyslaitoksen sivuilla. Lähinnä siellä todetaan mistä allergia yleensä johtuu ja kenellä sitä useimmiten esiintyy. Itse en kuulu epoksihartsien osalta normaaleihin allergisoituneihin ja onnekseni minun on myös helppo välttää näitä aineita.

Isotiatsolinonit onkin sitten toinen juttu. Testin tuloksen saatuani tulin kotiin ja kävin jokaisen rasva-, voide-, saippua-, shampoo-, meikki- yms. purkin läpi ja luin sisällöt. Ne mistä löytyi isotiatsolinonia lensivät samantien roskiin. Sinne meni hiusshampoo, hoitoaine, vartalosaippua.. kaikki ne, mitä olin vuosien ajan käyttänyt (samoja tietysti), ja vasta nyt oireet tulivat.

Parin kuukauden aikana ihottuma hellitti ja melkein jopa parani, kunhan en käyttänyt näitä tuotteita. Kuitenkin ihottuma putkahteli aina välillä ja ihmettelin mistä tämä johtuu. Jokainen lähde tuntuu painottavan isotiatsolinonien olevan kosmetiikan säilytteitä. Tuudittauduin tähän, enkä tarkastanut jokaista nestemäistä pesu/puhdistusainetta. VIRHEVIRHEVIRHE!! Loppujen lopuksi löysin sitä myös pyykinpesuaineesta, huuhteluaineesta, siivouksessa käytettävistä pesuaineista. Siihen loppui tässä huushollissa huuhteluaineen käyttö, koska ainoa missä sitä ei ollut oli ehkä Minirisk tai LV ja hintakin oli tietysti sen mukainen. Tosin huuhteluainetta olin muutenkin käyttänyt enemmänkin tuoksun vuoksi ;) Kaipaan tuoksuvaa pyykkiä, enhän nimittäin voi käyttää hajustettuja pesuaineitakaan.

D:n syntymä viime elokuussa sai taas kehoni heittämään häränpyllyä näiden ihottumien kanssa. Veikkaan, että jos nyt menisin uudestaan allergiatesteihin, löytyisi sieltä taas joku uusi. Olen nimittäin välttänyt kaikkea, mille tiedän olevani allerginen ja niin vaan oireet palasivat viime syksynä. Oireet myös kuitenkin hävisivät "kuin itsekseen" parissa kuukaudessa.

Yksi asia kuitenkin jäi. Ehkä viikko D:n syntymän jälkeen mulla meni varsinkin vasemman käden etusormi ja keskisormi ihan ruvelle. Nousi vesikelloja sormien reunoille ja sitten iho kuivui. Oli hetken parempi ja sitten taas yhtenä yönä rakkulat oli tulleet takaisin. Tämä on ollut kierre siitä lähtien, koska edelleen mulla on tämä ongelma käsissä. Tai no vasemmassa kädessä. Lääkärissä kävin tämänkin osalta ja lääkärin veikkaus oli paikallinen kosteustasapainohäiriö. Saattaa aiheutua liiallisesta käsien pesusta ja lotraamisesta. Kiva. Enkä edes koskaan ole kauheasti pessyt käsiäni. Koskaan aikaisemmin en ole kärsinyt kuivasta ihosta. Itse olen diagnosoinut tämän
"nesterakkulataudiksi", josta lisää Terveyskirjaston sivuilta.

4 kommenttia:

 1. Hei, on kuin lukisi omaa tarinaa. Näin kävi myös mulle. Ennen en ollut millekkään allerginen ja nyt vaikka mille myös samoille kuin sinä. Tsemppiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun jätit kommentin :) Luin pitkästä aikaa itsekin tuon kirjoitukseni ja niin se vaan edelleenkin pitää paikkaansa. Voin jopa todeta näin reilun vuoden jälkeen, että tuo sormen ihottuma (mikälie) on edelleen vaivanani, mutta olen saanut sen aika hyvin hallintaan. Kävin vielä uudestaankin ihotautilääkärillä ja sain määräyksen laittaa neljän viikon kuureina yöksi reilusti tiettyä voidetta ihottumakohtiin. Se on auttanut ja tehnyt ihosta siedettävän. Kuurin jälkeen on pidettävä yhtä pitkä tauko, jonka jälkeen kuurin voi uusia. Saippuaan ei saa koskea missään nimessä tai se pahentaa tilannetta, voit kuvitella, että kerran jos toisenkin on käynyt pieni moka ja olen havahtunut vasta kun jo reilusti saippuoin jompaakumpaa lasta ;) Myöskin pelkkä vedellä yltiöpäisesti lotraaminen pahentaa ihottumaa. Vannon tuon rasvani ja kumihanskojen (niitä menee ja paljon) nimeen :D Tsemppiä myös sinulle!

   Poista
 2. Heippa. Löysin pesuaineallergiasta googlaamalla tämän kirjoituksen. Ja on kun omaa kirjoitusta lukisin. Tosin edellisestä raskaudesta on jo kohta 6v. Mutta asiaan mulla puhkesi nyt keväällä todennäköisesti angiinan ja keuhkokuumeen vauhdittamana juurikin kuvailemaasi ihottumaa käsivarsiin, kaulaan ja kasvoihin. Nyt odottelen sairaslomalla aikaa testeihin, kiska en pysty työssäni pesuaineita, joista tämä todennäköisesti johtuu, välttämään. Nyt pistin listaan ylös myös isotiatsolinonit, koska tämä on kuin neulaa heinäsuovasta etsisi. Kolmen työpäivän ajalta on yli 80eri ainesosaa jota olen käyttänyt (järkyttävä määrä, ja ihan päivittäistavarakaupasta saatavissa pesuaineissa). Kiitos tästä kirjoituksesta jospa nyt se syyllinen tähän ihottumaan löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos tästä on apua! Omat iho-oireeni isotiatsolinonin osalta on rauhoittuneet täysin, kun lopetin sellaisten aineiden käytön, mitkä sitä on sisältänyt. Se mikälie rakkula-ongelma on vasemmassa kädessä edelleen, mutta olen oppinut elämään sen kanssa. Aina hanskat käteen ja saippuaan (mihinkään) en voi koskea. Siis vasemmalla kädellä. Jos menee kovin pahaksi, niin sitten kortisonirasvaa kuurina.

   Vinkiksi kerron, että joku minkä olet kerran todennut olevan isotiatsolinonivapaa tuote, ei välttämättä enää huomenna sitä ole. Eli jos sille olet allerginen, älä ostä sokkona aina samaa ainetta kuin ennenkin, koska ei siinä ole sitä. Vaikkei eilen ollut, niin tänään siinä voi olla. Hyvää jatkoa ja toivottavasti vaivasi selviävät :D

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!