torstai 20. helmikuuta 2014

Vaatteiden ompelu ja tekijänoikeudet.

Veljeni kysyi jo lähemmäs vuosi sitten miksi en pistäisi pienimuotoista "vaatekauppaa" pystyyn. Totesin, etten todellakaan tee vaatteita niin paljon, että niistä olisi myytäväksi asti. En edelleenkään tee niitä niin paljon, mutta olisihan se kiva joskus joitakin kappaleita myydä ihan vaan, jotta kattaisi materiaalikustannuksia ja tämän harrastuksen aiheuttamaa lompakon lovea ;) Sanoin jo silloin, jotta voisin myydä niitä tarvitsisi minun pystyä tarjoamaan oikeasti jotain uutta. En osaa suunnitella kuoseja tai vielä vähemmän tuottaa niitä. Osaan ehkä tuottaa paperille ajatukseni jostain vaatteesta, mutta en osaa piirtää päästäni kaavoja niihin. Eli, teen vaatteita valmiskaavoilla ja valmiskankailla.

Tämä kaikki jäi mulle kuitenkin jotenkin tonne takaraivoon ja ehkä viikko sitten rupesin miettimään voisinko perustaa toiminimen ja sen kautta myydä kappaleen pari kuukaudessa (täysin hypoteettinen määrä). Koska Google on paras tietolähde, totesin hetken googlettelun jälken, ettei minun olisi mitään järkeä perustaa toiminimeä kun toiminta olisi niin pientä. Toiminimiajatus hyllytetty ja jos myydään niin myydään yksityishenkilönä.

Sitten kahlasin läpi sen sata artikkelia käsitöiden verotuksesta ja siitä kuinka paljon nämä mahdolliset lisätienestit vaikuttaa mihinkin. Totesin, että jos kirjaan ruutuvihkoon myynnit ja kulut (kankaat, tarvikkeet yms.) jäisi tulokseni alle nollan, jolloin ei tietenkään verojakaan maksella. Myynnin perusajatuksena olen pitänyt sitä, että tosiaan kattaisin materiaalikustannuksia.

Noniin, täähän on ihan helppo juttu ja ei muuta kuin myymään ylimääräisiä kappaleita (ei niitä kyllä ole).

Vaan eipäs hoppuilla! Paljon kun puhuttiin veroista, niin puhuttiin samalla myös tekijänoikeuksista. Tyhmänä olen kuvitellut, että myytävissä kaavoissa tavallaan myydän samalla oikeudetkin. Vaan eipäs. Ilmeisesti siis, jos teen valmiilla kaavalla, saan tehdä sillä itselleni, mutta en kaverille. Tai ehkä vielä kaverille, mutta en niin laajasti, että voisin tavoitella sillä voittoa. Esim. koulun myyjäisiin en voisi näin tehdä. Tavallaan ymmärrän tämän - ja sitten tulee se MUTTA, tai ne..

Mutta:
 • kuinka paljon pitää valmista kaavaa muuttaa, ettei se enää ole sama, eikä sitä siis silloin sido tekijänoikeus vaan siitä tulee minun kaavani?
 • jos piirrän kaavan itse valmisvaatetta hyväksikäyttäen, rikonko tekijänoikeutta? Kopioinko lainvastaisesti? Vai onko se kaava sitten minun omani?
 • ja sitten se viimeinen (joka ei ehkä ole mutta, mutta kuitenkin ;) ), miten tästä kaikesta voisi edes jäädä kiinni? Varsinkin, jos sitä tekee pienimuotoisesti eikä niin, että yrittää koko perheensä niillä tuloilla ruokkia. Tai, miten kukaan voi varmasti väittää jonkun vaatteen olevan tehty jollain tietyllä kaavalla?

Mietitään nyt vielä vaikka perus t-paidan etukappaletta. Siinä ei edes kauheasti ole muuttamisen varaa, koska paidan malli jo itsessään on niin kovin vakiintunut. Pelkästään jo se, jotta se on käyttökelpoinen on siinä oltava aukko päälle, käsille ja muulle vartalolle (helma). Muuttaa voit toki pääntietä, hihoja ja helman muotoa. Mutta millä todennäköisyydellä voi keksiä jotain täysin uutta, mitä kukaan muu ei ole koskaan keksinyt?

Vielä en ole löytänyt tyhjentävää tekstiä vaateteollisuuden tekijänoikeuksista. Enkä edes tiedä voisiko minua harrastelijaompelijaa edes laittaa samaan nippuun vaateteollisuuden kanssa. Jään etsimään sitä ja siirrän myyntiaikeeni ainakin vielä hamaan tulevaisuuteen.

6 kommenttia:

 1. Olen itse ajatellut ihan samaa: Hermostuin kun kaupasta ei löytynyt lapselle hyvänmallisia alushousuja, päätin tehdä itse. Mutta kaavan ostin netistä (alkuperämaa U.S.A). Muokkasin kaavaa vain todella vähän, tyyliin: leveämpi resorikaistale. Sitten aloin ajatella että ehkä on muitakin jotka tuskailevat kaupan huonon tarjonnan kanssa, mutta eivät osaa/ehdi/halua ommella itse, voisinko myydä heille näitä hyvänmallisia pöksyjä? Ilmeisesti en. Harmi, hyvä ei pääse kiertämään ainakaan pikkuhousujen muodossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Kiva kuulla, että joku muukin pohtii samaa asiaa :) Aika ajoin olen tätä edelleen miettinyt ja tutuille ääneen puhunutkin, kun en vieläkään ole sitä tyhjentävää vastausta löytänyt. Ja vaikka löytäisinkin, niin enhän minä siltikään voittoa lähtisi tällä harrastuksella tavoittelemaan. Tosin sitä kautta kävi myös mielessä, että vaikka ehkä rikkoisinkin tekijänoikeutta, niin kiinnostaako se tekijänoikeuden haltijaa, koska en voittoa tavoittelisi. Toki tietysti tek.oik. haltija voisi pitää minua uhkana omalle bisnekselleen.

   Ehkä se päälimmäinen kysymys onkin: kuinka paljon pitää kaavaa muuttaa, että sitä ei enää sido tekijänoikeus :)

   Poista
 2. Hei. Pakko kysyä vaikka aikaa tästä jutusta onkin jo kulunut että saitko mitään selkoa tähän? Olen nimittäin kotiäitinä itse pohtinut samaa, että kun on kiva ommella mutta omat lapset hukkuu vaatteisiin jos kaikki ompelukset saavat käyttöönsä. Olisi kiva kuulla jos olet saanut selvyyttä tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nyt täytyy tuottaa pettymys, niin sinulle kuin itsellenikin, että en ole. Edelleen silloin tällöin koitan googlettaa asiaa ja yritän kysyä sitä enemmän alalla olevilta, mutta keneltäkään en tunnu saavan varsinaista vastausta.

   Tämä on silkka veikkaus, mutta musta on alkanut tuntua siltä, että vaikkakaan kaavaa ei saa kopioida, eikä sillä saa kaupallisessa tarkoituksessa tehdä vaatteita, niin sitä ei pystytä kokonaisuudessaan kieltämäänkään, koska ei pystytä todistamaan aukottomasti, että juuri tämä teepaita on tehty tällä kaavalla.

   Edelleenkin minullekin olisi tervetullut sellainen kaiken kattava ja tyhjentävä vastaus :)

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Hei
  Tuskailen itse parhaillaan samaa asiaa. Oletko saanut tähän jo selvempää vastausta?
  Olen hurahtanut ompeluun ja jos muutan esim. Lahkeensuut onko se tarpeeksi?

  Nyt on pilvin pimein harraste sekä yrittäjä ompelijoita joilta saa samanlaisia frillapaitoja ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä keissi on sellainen yksi iso mysteeri. Tähän mennessäkään en ole saanut sitä tyhjentävää vastausta tähän pohdintaani. Edelleen veikkaan tuota samaa, kuin mitä olen ylle reilu pari vuotta sitten kirjoittanut

   "Tämä on silkka veikkaus, mutta musta on alkanut tuntua siltä, että vaikkakaan kaavaa ei saa kopioida, eikä sillä saa kaupallisessa tarkoituksessa tehdä vaatteita, niin sitä ei pystytä kokonaisuudessaan kieltämäänkään, koska ei pystytä todistamaan aukottomasti, että juuri tämä teepaita on tehty tällä kaavalla."

   Uskon edelleen siihen, että jos kaavassa ei ole jotain hyvin erikoista riittää pienemmätkin muutokset tekemään siitä sinun omasi.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!