maanantai 29. huhtikuuta 2019

Mitä tänään syötäisiin? 8 viikon ruokalista - viikko 2.

8 viikon ruokalista viikko 2

Uunimakkara ei ole meillä mitenkään usein syöty ruoka ja sitä pitäisikin laittaa useammin. Uunimakkari valmistuu lähes itsestään ja se maistuu kyllä kaikille. Jauhelihakastiketta meillä syödään tasaiseen tahtiin ja nakkimuhennoksen olen kehittänyt lähinnä meidän keskimmäistä varten. Kuten viimeksi kerroinkin, on nakkikastike meidän keskimmäisen suurinta herkkua ja hän voisi oikeasti elää pelkästään sillä ruoalla. Muita perheenjäseniä alkoi välillä kyllästyttämään alituinen toive nakkikastikkeesta, joten tein sen vähän toiseen, ja itse asiassa helpompaankin muotoon. Pohjana käytin kinkkukiusausta, jossa paloittelen kinkun ja laitan sen uunivuokaan perunasipulisekoituksen kanssa. Perään vähän kermaa ja mausteita ja koko komeus uuniin. Korvasin kinkun nakeilla ja jatkoin perunasipulisekoitusta bataatti-kermaperunoilla. Tuli ihan törkeän hyvä vaihtoehto nakkikastikkeelle.

Pizza ei ole meillä ihan arkiruoka, sillä teen aina itse myös pohjan ja pizza vaan on parasta heti uunista otettuna. Kyllähän sitä syö seuraavanakin päivänä mikrolämpimänä, mutta fiilis siitä ruoasta on siinä vaiheessa kadonnut kyllä kokonaan.

Poronkäristys on meidän kestosuosikki. Oli aika, jolloin söimme poronkäristystä vain mökillä. Jotenkin sen mielsi aina sellaiseksi "Kuusamo-ruoaksi", eikä sitä osannut syödä muualla. Edelleenkään emme syö kovinkaan usein poronkäristystä, mutta paljon useammin kuin ennen.

poronkäristys perunamuusilla suolakurkkuveneillä ja punajuuriviipaleilla

Poronkäristys 6:lle (osa syöjistä on lapsia) 

1kg poronkäristystä
1pkt pekonia
vettä
suolaa
mustapippuria
maustepippuria

Perunamuusi

2kg muusiperunaa (punainen)
voita
maitoa
suolaa
smetanaa

Pilko pekoni ja käristä sitä padassa, jossa haudutat ruoan. Lisää sekaan poronkäristysliha ja paista se kauttaaltaan kypsäksi. Pudota lieden lämpötila pieneksi ja lisää joukkoon vesi sekä suolaa, että pippureita maun mukaan. Itse yleensä laitan jonkun verran mustapippuria rouheena ja sen lisäksi sekä mustapippuria, että maustepippuria kokonaisina (reilu 10 kumpaakin) ruoan sekaan. Vettä lisään heti alussa kolmisen desiä ja usein lisään vettä hauduttamisen aikana. Haudutan aina poronkäristystä useamman tunnin, mutta jos kiire yllättää, on ruoka valmista jo noin tunnin hauduttamisen jälkeen.

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Kaada vesi pois ja lisää vajaa 2 ruokalusikallista voita sekaan. Survo perunat sähkövatkaimella muussiksi. Lisää maitoa vähän (ehkä desi) kerrallaan ja sekoita välissä. Jätä survos paksuksi, laita sekaan pari desiä smetanaa ja sekoita. Lisää maitoa, jos haluat muussista löysempää. Mausta suolalla.

Nauti poronkäristys puolukkahillon ja/tai suolakurkkuveneiden sekä punajuuriviipaleiden kanssa.

Kahdeksan viikon ruokalistan muut viikot löytyvät helposti täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!