tiistai 2. lokakuuta 2018

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume.

A:lle nousi ilman mitään muita oireita kuume. Kuume laski lääkkeellä, mutta nousi taas uudelleen ja kun kuumemittari näytti reilua 39 astetta, lähdin lääkäriin hänen kanssaan. Lääkärissä tutkittiin keuhkot, korvat, nielu ja otettiin veri- sekä pissanäyte. Pikaisesti katsottuna tulehdusarvot olivat normaalit ja pissastakaan ei outouksia löytynyt. Pissanäyte lähti vielä viljelyyn, joka valmistuu muutamassa päivässä. Tytön vointi oli suhteellisen hyvä, joten lähdimme kotiin. Diagnoosi oli sillä hetkellä selittämätön kuume ja ohjeeksi saimme antaa kipu- ja kuumelääkettä.

Vielä seuraavanakin aamuna likka heräsi kuumeisena. Jälleen kuume laski lääkkeellä, mutta nyt se ei enää tullut takaisin. Tyttö oli koko päivän todella kiukkuinen ja ärtyisä, eikä ruokakaan oikein maistunut. Jokainen asia oli hänen mielestään väärin päin ja vain sylissä oli kiva olla. Aika varhain maanantaina panin merkille A:n vatsassa ja jaloissa pieniä punaisia näppylöitä ja saman tien osasin tehdä taudin diagnoosinkin. Vauvarokko, eli kolmen päivän kuume! Sitä meillä ei ole ollutkaan vielä.

me&i meandi bobbo pants

Seuraavana päivänä lääkäri soittikin pissaviljelyn tuloksia ja kyseli ensin hieman A:n voinnista. Kerroin tytön olleen ärtyisä, mutta kuumeen jo laskeneen. Kerroin myöskin, että tein diagnoosin iho-oireiden ilmaannuttua ja saman diagnoosin olisi lääkärikin tehnyt. Hän myös kertoi, että on tehty tutkimuksia, joissa on pystytty toteamaan, että vauvarokon kuumeen jälkeinen tila aiheuttaa useille potilaille päänsärkyä ja siitä usein uskotaan ärtyneisyyden johtuvan. Nauroinkin lääkärille, että nyt kun sanot tuon, kehtaan myöntää, että pohdin, onkohan likalla pää kipeä ja hän yrittää sitä kovasti kertoa, sillä A piteli päätään useasti tai taputti ensin omaansa ja sitten minun päätäni. Diagnoosi siis vahvistui ja pissa oli (kuten oletinkin) puhdas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!