tiistai 25. syyskuuta 2018

Pinkkiä paitaa ei voi enää käyttää.

Pinkkipaita pojalla oli aikoinaan sellainen tabu, että se sai ne ilkeimmät ihmiset avaamaan suunsa ja olemaan törkeitä toisia ihmisiä kohtaan. Nykyään pinkki paita pojan (tai vaikka miehen) päällä ei ole enää niin suuri ihmetyksen aihe ja olenkin pyrkinyt kannustamaan meidän lapsia tykkäämään justiinsa siitä väristä mistä tykkäävät. Toki kasvatan lapsistani poikia ja tyttöjä ja vaatekappaleista esimerkiksi hame on kyllä mielestäni tyttöjen vaate, mutta väreissä olen suopeampi. Tavallaan ymmärrän, että on "tyttöjen ja poikien värejä", mutta ei se mielestäni sano sitä, etteikö tyttö voisi pitää sinistä ihanana tai poika pinkkiä kauniina.

Ajattelin, ettei tämä asia olisi meillä vielä pitkään aikaan käsiteltävänä, mutta toisin kävi. Yhtenä aamuna olin ottamassa O:lle vaatteita valmiiksi ja tarjosin hänelle pinkin paidan. Tiedän, että poika tykkää paidasta ja se on hänelle kuin mikä tahansa muukin hänen paidoistaan. Poika ei edes ottanut paitaa vastaan, vaan sanoi saman tien ettei hän voi pukea sitä ylleen. Kysyin hölmistyneenä tähän syytä ja hän kertoi, että yksi luokkakavereista (tyttö) oli nauranut hänelle viimeksi, kun hänellä oli ollut tämä paita päällä. Selväksi oli kuulemma tullut juurikin se, että naurun aiheena oli ollut paita joka on pinkki ja se on pojan päällä. O oli selvästi harmistunut siitä, ettei voinut laittaa tuota paitaa päällensä, mutten tehnyt siitä sen suurempaa numeroa. Totesin pojalle, että hän voi pitää sitä päällään joskus muulloin, jos tahtoo. Kehotin myöskin poikaa kysymään tältä kyseiseltä luokkakaverilta, jos seuraava kerta vielä tulee, että onko tosiaan niin, ettei hänkään voi laittaa koskaan sinistä paitaa päällensä.

me&i haipaita pinkki

Tiedän, ettei tyttö kiusaamistarkoituksessa sanonut tuota, enkä missään nimessä pidä tällaista yhtä kertaa kiusaamisena. Enemmänkin harmistuin siitä, että vielä nykypäivänä on ihmisiä - lapsia ja aikuisia, jotka erottelee tämän väriasian näin jyrkästi. Ja kyllä, ymmärrän ja tiedän senkin, ettei tämä seitsenvuotias tyttö varmastikaan edes tajunnut mitä sanoi tai teki, mutta mietinpä silti, että jostain hänkin on moisen mallin saanut.

Miten sinä olet reagoinut vastaavissa tilanteissa, tai oletko tehnyt suunnitelman miten reagoit, jos vastaava tulee eteesi?

1 kommentti:

  1. Meidän pojat käyttävät pinkkejä vaatteita. He myös itse valitsevat välillä paitoja tyttöjen osastolta. Minusta se on kivaa. Kun he olivat pienempia niin sain usein kuulla kysymyksiä kuten "voi kuinka suloinen tyttö teillä on, kuinka vanha hän on?" Silloin mietin näitä samoja asioita josta juuri nyt kirjoitit... <3

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!