lauantai 2. joulukuuta 2017

Heta on kotona - nyt ja aina.

Hetan poismeno tuli hieman yllättäen eikä ainakaan lapsia oikein pystynyt etukäteen valmistamaan tapahtumaan. Olin jo valmiiksi aikaa sitten miettinyt, miten asian pojille aikoinaan kerron, mutta pää löikin hyvin tyhjää, kun sen hetki eteen tuli. Lähipiiristämme on aiemminki poistunut koiria ja kaikkien kohdalla lapsille on selitetty koiran menneen taivaaseen. Useammissa tapauksissa koirat ovat olleet jo vanhuksia ja kuolema on ollut sinällään helppo avata lapsille. Kukaan ei ole täällä ikuisesti ja jokaisen aika on joskus. Varsinkin kun on tarpeeksi vanha ei keho enää jaksa ja sitten tulee aika jolloin on siirryttävä ajasta ikuisuuteen. Kerran olemme myöskin jutuneet selittää sen, kun koira tulee yhtäkkiä todella kipeäksi - niin kipeäksi, ettei kukaan lääkärikään pysty enää auttamaan. Silloinkin on täältä lähdettävä pois.

Hetan kuoleman jälkeisenä maanantaina D aloitti viikon vähän raskaammin. Hän oli hieman vaisu ja kun kysyin häneltä mikä vaivaa hän totesi ikävöivänsä Hetaa. Kerroin, että on ihan oikein tuntea erilaisia tunteita ja kehotin poikaa kertomaan lisää jos siltä tuntuu. D oli hetken hiljaa ja kysyi sitten minne Heta haudataan. Ennen kuin olin ajatellut pidemmälle huomasin jo sanoneeni: "Ei Hetaa haudata, vaan hänet tuhkataan". Tajusin heti, että nyt muuten asetin ansan itselleni, sillä D:lle harvoin riittää yksi selitys. Seuraava kysymys oli tietenkin, että miten Hetasta tehdään tuhkaa. Mietin seuraavat sekunnit todella kuumeisesti helppoa ovea ulos asiasta ja ennen kuin ehdin avata suutani oli O jo viisauksineen paikalla. "Heta poltetaan, silleen voidaan tehdä ihmisillekin." sanoi O sen enempää ajattelematta. Pikkuveljen silmät aukesi oikein kunnolla ja pojalla alkoi pienoinen paniikki nousta koiramme kohtalosta. Selitin kuitenkin, että se on hyvin luonnollinen ja kaunis tapa ja tällä tavoin voimme aina pitää Hetan kotona.

D selvästi mietti asiaa enemmänkin aina siihen asti, kunnes hain eläinlääkäriasemalta pienen kauniin valkoisen tuhkauurnan kotiin ja kerroin pojille mikä se on. Sen jälkeen asia ei ole tuntunut vaivaavan kumpaakaan lasta.

Heta on kotona - nyt ja aina <3

tuhkauurna koira kääpiösnautseri

2 kommenttia:

 1. Kauan saitte pitää Hetan. Näin se on, kaikki kuolee omalla ajallaan, eläimet kuin me ihmisetkin.
  Siinä se onkin mitenkä selittää lapselle ton asian, hienosti osasit sen selvittää,Minusta pitää kertoa ihan totuus jo vanhemmalle lapselle.
  Ikävöidä saa ihan luvan kanssa, itse ton kokeneena :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin sen ajattelin. Kyllä totuus on hyvä kertoa, varsinkin kuolemasta koska se voi koska tahansa olla uudestaan edessä. Ja vaikka se onkin aika karua, on se väistämätöntä ja hyvin luonnollista.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!