torstai 6. heinäkuuta 2017

Sterilisaatio sektion yhteydessä.

Maanantaina oli aika varattuna Kätilöopistolle synnytystapa-arvioon, jossa päätettiin minun kohdallani sektiopäivä. Samalla myöskin tehtiin ultralla sikiön kokoarvio, koska vatsani SF-mitta ylittää jo yläkäyrän. Synnytystapa-arvioon saa lähetteen, jos on yksikin sektioon päätynyt synnytyskokemus takana ja siinä on tarkoituksena lähinnä päättää lähestyvän synnytyksen tapa. Edellisen raskauden synnytystapa-arviossa ei juurikaan arvioitu sitä, voinko synnyttää alateitse vaan lähinnä kätilö totesi ettei näe estettä sille. Jälkikäteen ajateltuna heidän olisi ehkä pitänyt enemmän selvittää asioita. Sikiön tarjonta oli kyllä RT (raivotarjonta - pää alaspäin), mutta muuten oikea asento vain oletettiin. Ja sittenhän kävikin niin kuten ensimmäiselläkin kerralla, että pää oli taas tarjontavirheinen ja leikkaussaliin oli lähdettävä hyvin alkaneen, mutta pysähtyneen alatiesynnytyksen vuoksi. Tosin täytyy muistaa, että olin itsekin hyvin halukas kokemaan vielä alatiesynnytyksen, enkä siksi edes kyseenalaistanut synnytystapaa.

Nyt kun takana on jo kaksi sektiota ei synnytystapa-arviossa oikeastaan arvioida mitään, vaan todetaan suoraan, että synnytystapa on sektio ja päätetään sektiopäivä. Kun sektio tehdään suunnitellusti voidaan samalla tehdä muitakin toimenpiteitä ja yksi mitä minulta kysyttiin jo maaliskuun alussa lääkärineuvolassa oli halukkuus sterilisaatioon. Ehkäisyasiat on meillä olleet aina vähän ongelma, sillä hormoonalliset ehkäisyt ei sovi minulle. Olen kokeillut useita eri e-pillereitä, ehkäisyrengasta ja sekä hormoni- että kuparikierukkaa, mutta mikään ei ole hyvä. Tiesimme, että nyt olisi edessä automaattisesti sektio ja olimmekin jo hyvissä ajoin ennen lääkärineuvolaa keskustelleet mieheni kanssa siitä, että voisikohan sterilisaation tehdä sektion yhteydessä. Todellisuudessa en edes ehtinyt itse kysyä neuvolassa tätä asiaa, kun lääkäri jo kysyi onko lapsilukumme tämän raskauden jälkeen täysi ja ehdotti sterilisaation tekoa sektion yhteydessä. Samalla käynnillä sain mukaani täytetyn sterilisaatiolomakkeen allekirjoitettavaksi ja otettavaksi mukaan synnytystapa-arvioon.

sterilisaatio sterilointi sektio

Juuri eilen luin artikkelin miesten ja naisten sterilisaatioista ja ainakin otsikko antoi ymmärtää, että edelleen mieheltä pyydetään suostumus naisen sterilisaatioon. Todellisuudessa artikkelissa ei ihan näin räikeästi väitetty, mutta kerrottiin kolme tarinaa siitä, kuinka sterilisaation saaminen ei ole helppoa. Itse olen tämän vuoden aikana saanut huomata, että sterilisaation saaminen on helppoa, mutta artikkelin luettuani ymmärrän mistä tämä ristiriita tulee. Artikkelissa jaetaan kolmen henkilön tarina siitä, kuinka sterilisaation saaminen on ollut vaikeaa ja heistä kellään ei ole ollut lapsia. Uskoisin, että tässä on suuri ero minun ja heidän välillään, vaikka toki ymmärrän sen, ettei vapaaehtoinen lapsettomuus saisi olla esteenä sterilisaatiolle. Minulta ei myöskään ole kertaakaan kysytty onko mieheni tietoinen tästä toimenpiteestä. Maaliskuinen lääkäri vain totesi, että tässä on tämä lomake, keskustelkaa kotona ja ota lomake mukaan synnytystapa-arvioon. Olen kyllä kuullut, että sektion yhteydessä tehtävästä sterilisaatiosta on mukanaolevalta mieheltä kysytty, että olethan tietoinen tästä tulevasta operaatiosta.

Ja sitten se kokoarvio, vaikkei koolla kauhean suurta väliä ole, kun sektio on kyseessä. Olin jo valmiiksi päättänyt suhtautua hieman varauksellisesti kokoarvioon, sillä edellisen raskauden kokoarvio oli mennyt täysin pieleen. Viimeisen kokoarvion sain D:stä maanantaina (rv38+2), joka oli 3200g ja D syntyi saman viikon perjantaina painaen 4290g ;) Nyt kuitenkin uskon, että tällä kerralla mittaus on lähempänä totuutta, sillä sikiön painoarvioksi saatiin 3500g (rv36+2).

Sektiopäiväkin on nyt päätetty ja todellinen lähtölaskenta ja loppurutistus aloitettu! Olin siinä uskossa, että 39 raskausviikkoa odotetaan täyttyvän, jonka jälkeen leikataan, mutta koska minulla on jo kaksi sektiota takana leikataankin jo raskausviikolla 38. Tiistaina 18.7. klo 7 astelen mieheni kanssa Kättärin ovista sisään ja kolmas lapsemme näkee päivänvalon.

7 kommenttia:

 1. Suuria päätöksiä! <3 Hurjasti paljon tsemppiä nyt viimeisiin viikkoihin ja pidän peukkuja että kaikki menee suunnitellusti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämän päätöksen tein jo vuosia sitten, että jos sen kolmannen lapsen saan, haluan päästä hedelmällisyydestäni eroon ;)

   Poista
 2. Itse mietin kolmannen jälkeen myös tota sterilisaatiota kun minulle sitä sairaalassa ehdotettiin(ehkäisy meillä myös hiukan haastavaa) mutta päätin jättää vielä asian auki sillä haaveissa olisi se tyttö mistä olen haaveillut kolmen pojan jälkeen :) Tosin 2x 5v ja 3v kanssa sen ei tunnu vielä ihan ajankohtaiselta. Tsemppiä sektiopäivään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sterilisaatio on kyllä sellainen, ettei siihen kannata ryhtyä ellei ole 150% varma päätöksestään :)

   Poista
 3. Jaksamista loppuun asti. Harmillista toi päivä......mulla olis synttärit 17 pv. Olispa tullut sama päivä, mutta äitini oli syntynyt 18 pv. ja veljeni yli kymmenen vuoden erolla minuun, syntyi myös 17 pv. Kaikki siis heinäkuussa, se on hyvä kuukausi :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuussa on meidänkin lähipiirissä paljon synttäreitä. Omani ovat esim. 30. päivä :D Veljeni vaimo kun kuuli sektiopäivän harmitteli, ettei osunut hänen synttäreilleen jotka ovat 19. pv ;)

   Tästä lapsesta tulee seitsemäs merkintä meidän heinäkuiseen kalenteriin ja vielä saattaa olla, että kahdeksaskin sinne ilmestyy.

   Poista
 4. Kun lapsiluku on täynnä, sterilisaatio on erittäin varma ehkäisy.
  Kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta."
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi terveyssyiden lisäksi. Nykyään peruste on 30 vuotta tai kolme lasta.
  Kannatusaika loppuu 20.09.2017.

  VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!