perjantai 28. huhtikuuta 2017

Se perinteisempi sima.

Viime vuonna tein ensimmäistä kertaa ikinä itse simaa ja pitihän sitä heti alkuun lähteä vähän soveltamaan sen kanssa. Silloin valmistui greippisimaa ja noh.. ensimmäinen satsihan meni viemäristä alas ja ei se toinenkaan nyt ollut ihan sitä mitä kuvittelin. Tänä vuonna on pakko luottaa perinteiseen reseptiin ja valmistaa sima sillä. Minulle perinteinen sima on sitä mitä äitini valmistaa ja hän on tainnut aina luottaa fariinisokeripussin kyljessä olevaan reseptiin.

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

perinteinen sima

 • Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 • Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi.
 • Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.
 • Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Enhän millään voinut tälläkään kerralla täysin noudattaa ohjetta joten hieman muuntelin sitä omaan mieleen sopivaksi. Halusin juomasta vähän normaalia tummempaa ja korvasin osan taloussokerista fariinisokerilla. Veden sekaan puristin puolitoista sitruunaa ja yhden sitruunan pesin huolellisesti ja leikkasin viipaleiksi. Viipaleet laitoin uimaan nesteeseen ensimmäiseksi vuorokaudeksi, nostin ne pois ja pullotin siman. Jätin pullot huoneenlämpöön ja rusinat on jo kivasti kohonneet. Taidetaan jo viikonloppuna maistella ensimmäiset kuplivat.

Teetkö sinä itse siman?

4 kommenttia:

 1. Ootte olleet ahkeria! <3 Ollaan joskus tehty, mutta tämä vuonna turvaudutaan ihan kaupan simaan! :) Lapset tykkäävät siitä perus Marlin simasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään maistettiin ekaa kertaa ja nyt täytyy kyllä olla tyytyväinen omaan suoritukseen, siitä tuli tosi hyvää! :D

   Poista
 2. Rakastan itse tehtyä simaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin! Tämä satsi ainakin onnistui tosi hyvin :)

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!