sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Kolme vinkkiä vaipattomuuteen.

Kahden pojan pissakakka-juttujen seuraamiskokemuksella ajattelin kertoa teille minun kolme vinkkiäni kohti vaipattomuutta. Meilläkin vain 5-vuotias on täysin vaipaton ja kolmevuotias tarvitsee toisinaan yövaippaa. Nuoremmalla on kova halu olla kuten isoveljensäkin ja nukkua ilman vaippaa, mutta äiti alkaa kohta nähdä punaista kun pyykkikone pyörii päivittäin, ja mikään pesuaine ei tunnu poistavan pissan hajua kokonaan.

Lähes kaikessa esikoinen on ollut aina aikaansa edellä ja kehittynyt vähän etuajassa, mutta jos jossain on aikaisessa, niin jossain toisessa on pakko sitten olla myöhäisemmässä. Hänen kanssaan kokeiltiin useampaakin kikkaa. Istutettiin jo vuoden ikäisestä potalla - koska äiti oli lukenut, että viimeistään silloin pitää aloittaa pottailu. Kyllähän poika siinä istui, muttei se mitään tulosta tuonut. Liimailtiin pottaan yhdessä tarroja ja kannettiin leluja vessaan. Houkuteltiin hommaan, lahjottiin ja kannustettiin. Turhaan! Välillä tuli ahdistus ja stressi, kun oma lapsi ei näyttänyt yhtään vaipasta luopumisen merkkiä. Mielellään hän sitä kailotti vieraillekin, että käyttää vaippaa.

Sitten yhden kerran - kuin salamana kirkkaalta taivaalta O:n ollessa juuri ja juuri kolmevuotias teki hän vahingossa kakan pottaan. Se oli käänteentekevä hetki noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Sen jälkeen vaippaa ei käytetty (kuin yöllä). D taas luopui päivävaipasta 2,5-vuotiaana, mutta halusi puolisen vuotta isompaa hätää varten vaipan. Ilmeisesti perhepäivähoidosta siirtyminen päiväkotiin tänä syksynä teki tehtävänsä ja poika oppi tekemään kummatkin tarpeensa pönttöön. Nyt kuopus on ilmaissut tahtonsa olla iso poika tässäkin asiassa ja nukkua ilman vaippaa. Puolitoista viikkoa se onnistuikin tosi hyvin, mutta nyt on taas sänky ollut aamuisin märkänä vaikka yölläkin on pissalla käyty. Vaippa takaisin rutiineihin ja katsotaan asiaa uudemman kerran myöhemmin.

potta pottailu punainen tarroja vaipattomuus vaipat 3 vinkkiä kuivaksi opettelu

3 vinkkiä vaipattomuuteen - tai lähinnä sen opettelun helpottamiseksi

Älä aseta itsellesi (lapsellesi) tavoitetta.
Koska naapurin PirkkoPetteri on vaipaton jo vuoden ikäisenä ei se tarkoita sitä, että sinun tai lapsesi tulisi siihen pyrkiä. Toiset oppii nopeammin ja toiset hitaammin. Ja sitä paitsi - ihan oikeesti! Ilman minkäänlaista tutkimustulosta aion väittää, että todella harva (jos kukaan) on vaipaton vuoden ikäisenä. Ps. miksi jokaikisessä asiassa pitää olla kiire?

Älä lyö päätäsi seinään väkisin.
Noin niinkuin musta-tuntuu -menetelmällä voin todeta sen olevan ihan normaalia, että alle kolmevuotiaat käyttää vaippaa päivisin. Alle viisivuotiaille "sallitaan" vielä yövaippakin, joten jos lapsi ei ole kuiva, on ihan turhaa jättää vaippa pois. Alle viisivuotiaan yökastelu on normaalia ja se on usein hormoonallinen juttu, joka voi olla jossain määrin perinnöllinen vaiva. On todettu, että yli puolella yökastelijoista ainakin toinen vanhemmista on ollut yökastelija. Toisilla tämä pissan eritystä vähentävä hormooni alkaa vaikuttamaan kehossa aiemmin kuin toisilla. Kun hormonia erittyy liian vähän läikkyy rakko niin sanotusti yli.

Se, että vähennät lapsen nesteen nauttimista iltaisin, käytät lasta kesken unien vessassa tai jätät vaipan pois ja toivot, että toistuva itsensäkastelu öisin saisi lapsen tajuamaan, että vessaan täytyy singahtaa keskellä yötäkin ei todennäköisesti tee lapsestasi yhtään sen helpommin tai nopeammin yökuivaa. Se aiheuttaa vain sotkua, hampaiden kiristystä, ärsytystä, stressiä, jatkuvaa pyykinpesua ja pahaa hajua. Usko pois, perusterveen ja peruskehittyneen lapsen kanssa voit hyvin tuudittautua siihen oletukseen, että kyllä se oppii.

Älä pottaile.
Aivan jäätävä termi - pottailu. Älä pottaile, vaan käytä pönttöä. Kannusta ja kehota lasta alusta asti käyttämään mieluummin pönttöä, kuin pottaa. Hanki pöntönsupistaja, jos se helpottaa lasta ja pidä huoli, että pöntön edessä on koroke minkä avulla lapsi pääsee tarpeilleen. Jos lapsi pelkää kakan pönttöön molskahdusta, kuten meillä tuo kuopus väitti, heitä pönttöön paperia pehmentämään tavaran laskeutumista. Meillä potta on toiminut enemmänkin leluna. On siinä istuttu, häsätty, väsätty ja leikitty, mutta yhden käden sormilla per lapsi on laskettavissa ne "the real thing" -kerrat. Ja sitten kun päivävaipat jäi oikeasti historiaan ei pottaa käytetty. Pöntölle nuo on heti kavunneet.

Bonuskohta. Älä vertaa.
Jokainen on yksilö ja jokainen yksilö toimii oman sisäänrakennetun aikataulunsa mukaan. Aiheutat lähinnä vain itsellesi mielipahaa siinä, että vertailet lapsia ja niiden kykyä oppia uusia asioita. Kukin ajallaan. Rentoudu!

Millainen tilanne teillä on kuivaksiopettelussa?

Yökastelusta on kerrottu lisää täällä.

1 kommentti:

  1. Meillä ollaan nyt oltu täysin vaipattomassa tilassa melkein puoli vuotta! Jee! Esikoisen kanssa pottailtiin jo 1-vuotiaasta lähtien ja kuopuksen kanssa emme ollenkaan. Kummatkin oppivat kuivaksi 2/2,5-vuotiaana. Meillä lapsilla oli kuivat vaipat yön jälkeen jo todella aikaisin alle 2vee ja siitä oli helppo aloittaa aamupissalla. Siitä se sitten lähti. Kummankin kanssa olemme tehneet viimeisen rutistuksen vaipattomaan arkeen kesä-aikaan. Sanoisin, että se oli hyvä päätös.. :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!