keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Lasten viikko - mitä kuuluu mihinkin päivään.

Kerroin perjantaina siitä, kuinka tällä äidillä meni hermo ja päätin omavaltaisesti kävellä päiväkodin ohjeistuksen yli. Päiväkoti on sitä mieltä, että lelupäivä voi olla joka päivä ja tämä äiti päätti, että oman lelun saa viedä vain yhtenä päivänä - maanantaina.

Kun kerran alettiin natseilemaan, niin ehkä se on parempi vetää ne natsat hihoihin (vai kauluksiinko ne nyt on tapana asettaa?) kerralla ja kunnolla. Nimittäin samalla päätettiin meidän lasten pelipäivät. Tähän mennessä täbeillä on saanut pelata joka päivä tai ainakin lähes joka päivä. Lupa pitää kysyä ja raivota pelille ei saa. Ja peli loppuu kun jompikumpi vanhemmista niin päättää. Nämä on oleet meidän säännöt ja pitkään näillä mentiin oikein hyvin. Kunnes nyt viime aikoina tuo esikoinen on alkanut todella uhmaamaan kaikkea mitä vaan voi. Pelit meni pelleilyksi, käskyjä tai kehotuksia ei kuunneltu, peli oli tyhmä tai äiti oli tyhmä. Pelille raivottiin kun se ei toimi (lue: kun poika ei osannut), täbi putosi tai lensi kaaressa. Täbi otettiin ilman lupaa ja huuto alkoi heti, jos lupaa ottaa laitetta ei tullut. Se kuuluisa "Mä haluuuu-uu-uuuuun!!" kajahti ilmoille. Päätettiin, että nyt tämä peli vihelletään poikki.

Mietin pitkään, miten esitän konkreettisesti lapsille, jotka eivät vielä lue, mitkä päivät on pelipäiviä. Tein tekstinkäsittelyohjelmalla tämän taulukon ja hain siihen kuvat netistä. Tulostin sen ja päällystin kontaktimuovilla. Nuolen takana on magneetti ja se siirretään aina aamulla osoittamaan oikeaa päivää. Silloin pojat tietävät "mikä" päivä on kyseessä ja mitä silloin saattaa olla luvassa.

poikien viikkoa lasten puuhat viikko-ohjelma karkkipäivä pelipäivä lelupäivä

Pojille myöskin selitettiin, ettei esim. pelaaminen ole automaatio ko. päivänä. Kaikki riippuu yleisestä käytöksestä ja ihan yhtä hyvin äiti tai isä voi päättää, että tänään ei pelatakaan. Edelleen täbin ottamiseen pitää pyytää lupa ja edelleen vanhemmat päättävät sen, kuinka kauan laitteella pelataan. Puhelimen hälytystä käytän välillä esittääkseni aikamääreitä lapsille. Saatan sanoa, että peliaikaa on 15minuuttia ja kun puhelimeni hälytys alkaa soida on tuo aika kulunut.

Mitä luulette, onko tämä ihan tuhoon tuomittu yritys?

1 kommentti:

  1. Vau! Näyttääpä hienolta. <3 Luulen että tällainen toimii lapsilla varsin hyvin. Lapsilla on helpompi ymmärtää kun säännöt on selkeät. Meillä ollaan menty sillä, että pitää pyytää lupaa kännykkään tai ipadiin. Normaalisti lapset saavat katsoa/pelata ipadilla enemmän viikonloppuisin ja sitten käymme satunnaisella Pokémon-kävelyllä (LOL) viikolla. Toistaiseksi tama on toiminut, mutta ehdottomasti jos kumpikaan uhmaisi sääntöjä niin tekisin samalla tavalla <3

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!