lauantai 4. kesäkuuta 2016

Miten talletat kuvamuistot?

Ennen oli filmikamerat. Yhteen filmirullaan taisi mahtua reilu 20 kuvaa ja kun rulla oli täysi se vietiin kehitettäväksi. Sitä paljonko kehittäminen maksoi en muista, mutta halvimmissa paikoissa se otti aikaa ehkä vajaan viikon? Sitten, jos oli kiire saattoi maksaa hommasta enemmän ja saada sen tehtyä tunnissa. Muistan vielä niitä kertoja, kun Itäkeskuksen Tunnin kuvaan teit matkan filmirullan kehittämistä varten ja "piti" keksiä jotain tekemistä tunniksi, ettei tarvinnut edestakaisin mennä.

Kuvia oli nykypäivään verrattuna huomattavasti vähemmän ja ainakin meillä oli kotona äidillä tapana liimata kuvia valokuva-albumiin ja kirjoittaa sitten jotain kuvatekstejä sivuille. Edelleen nuo albumit on tallessa (niitä on muuten aikamoinen läjä) ja silloin tällöin on kiva ottaa pieni nostalgiatuulahdus ja selata albumeja.

Kuvien digitalisoitumisen myötä kuvia tulee otettua paljon. Niitä on kymmeniä, satoja, tuhansia ja jos ei nyt ihan satojatuhansia, niin kymmeniätuhansia helposti. Yhdellä ihmisellä. Miten sitten tallentaa nämä kaikki hyvät ja ei-niin-hyvät räpsyt? Itse pelkään koko ajan jonkun laitteen hajoavan ja jos ulkoiset kovalevyt ei olisi hintavia olisi minulla niitä useampia. Useampaa varmuuskopiota varten.

ampiainen mehiläinen kimalainen ifolor kuvakirja

omenapuu ifolor kuvakirja

ampiainen mehiläinen kimalainen ifolor kuvakirja

Nyt minulla on kaikki kuvat yhdellä ulkoisella kovalevyllä, mutta jonkin varajärjestelmän sille tarvitsisin. Kuvia on tällä hetkellä tallessa noin 250 gigaa ja jos tuo kovalevy hajoaa, niin sinne ne kaikki kuvani pahimmillaan häviävät - bittiavaruuteen. Mikä on sitten tämän päivän vastine näille entisajan valokuva-albumeille? Minulle se on valokuvakirjat. Ifolor esimerkiksi tarjoaa hyvinkin toimivaa valokuvakirjan teko-ohjelmaa ja sillä olen jo useammankin kirjan tehnyt ja tilannut. Tosin muita samantyyppisiä ohjelmia en ole edes kokeillut, joten vertailu minulta puuttuu kokonaan, mutta toisaalta olen myös ollut hyvin tyytyväinen Ifolorin tarjoamaan vaihtoehtoon. 

Tähän mennessä olen tilannus Ifolorilta omaan käyttöön, lahjaksi yms. kuvakirjoja jotain 20 ja 30 väliltä. Lisää pitäisi laittaa tilaukseen, kunhan saan ensin koottua kirjat. Valokuvakirjat on mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto tallettaa konkreettisesti ja helposti selattavasti ne parhaimmat kuvat, hetket ja tapahtumat. Olen tehnyt jokaisesta meidän perheen yhteisestä vuodesta vuosikirjan. Ensin kirjat käsitti meitä vanhempia ja nykyään perheen kasvettua ne on todellisia perhekirjoja.

Miten sinä tallennat kuvamuistoja?

Voihan perrr.. jantai! Näyttää muuten olevan alet Ifolorilla. Muutama päivä sitten tilasin kirjoja normihinnalla ja tietysti nyt ne on -20%. Ja kuten arvata siis saattaa, niin tämä ei ollut mikään sovittu Ifolormainos ;)

2 kommenttia:

  1. Meillä on nyt myös käytössä ulkoinen kovalevy ja sitten uusimmat kuvat ovat kahden tietokoneen muistissa. Kyllähän kaikki kuvat kannattaisi tallentaa johonkin pilvipalveluun - mutta minusta nämä ovat vielä melkoisen kalliita (etenkin jos räpsii paljon kuvia). Monet "pro-valokuvaajat" käyttävät flickr-pilveä tallentaakseen kuvia. Se taitaa olla suhteellisen edukas vaikka tallennustilaa tarvitsisi paljonkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä nyt itsekin olen tutkinut noita pilvipalveluita, niin halpojahan ne ei todellakaan ole. Pitäisi varmastikin ostaa toinen ulkoinen levy ja käyttää sitä enemmänki vain varastona, kun tuo toinen kulkee lähes aina mukana niin siksikin pelkään sen hajoavan.

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!