sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vapun kupliva: greippisima!

Voihan sima!!!

Eilen sen tein. Elämäni ensimmäistä kertaa simaa. Ihan niinkuin viime pääsiäisen lammaspaisti, niin tämäkin kuuluu saman kategorian projekteihin - siihen "miksen ole aiemmin tehnyt?" -kategoriaan. Niin lammaspaistista, kuin simastakin minulla on ollut joku outo käsitys, että ovat kumpikin työläitä ja vaikeita. No eihän ne olekaan. Simassahan ei oikeastaan ole edes mitään tekemistä, kunhan ladot ainekset kattilaan, annat sen seistä yön yli ja pullotat. Odotat noin viikon ja Vapun kupliva juoma on valmista. Helppoa.

 
Paitsi, jos luet ohjeen kieroon (kuten minä) ja teet ratkaisevan virheen :) Tämän jälkeen simalla on minun elämässäni uusikin kategoria ja se on: ei menny niinku strömsössä! Ihmettelin jo eilen, kun ohjeessa puhuttiin puolestatoista teelusikallisesta (tuore)hiivaa ja suluissa luki herneen kokoinen pala. Miten voi 1,5tl olla sama asia kuin herne!?! Ihmettelin tätä ääneen miehellenikin, mutta enhän minä silti virhettäni tajunnut.


Tänään sitten ihmettelin tätä reseptin outoutta äidilleni, jolla on siman valmistamisesta vuosikymmenten(?) kokemus.  Ja niinhän se lamppu syttyi sitten tässäkin päässä. Eihän siinä ohjeessa lukenut 1,5 vaan 1/5. Perkele! Ei muuta kuin kotiin lähikaupan kautta, josta  mukaan lähti yksi sitruuna ja greippi. Kotiin päästyäni kaadoin eilisen liemen viemäriin ja tein uuden. Miehenkin lähetin vielä Ikeaan hakemaan tyhjiä pulloja pullotusta varten. Huomenna pullotetaan.

6 kommenttia:

 1. Hups. Onneksi ei ole tuon isompi homma siman valmistuksessa. Muutaman kerran olen tehnyt kun kotipaikallani oli iso kylmiö vielä käytössä. Siellä oli kätevä säilöä simat, hillot ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuh, ei todella tällä kertaa menny ekalla kerralla oikein :D:D

   Poista
 2. Hahaa.. :D Noh, virheistä oppii! Toivottavasti nyt uusi satsi kuitenkin onnistui! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistui ja ei. Jostain syystä valkoinen sokeri maistui valmiissa juomassa tosi paljon, mutta muuten se oli ihan onnistunutta. Ei hiivan makua, ei alkoholin makua (tai tuntua :D), mutta poreita oli tarpeeksi.

   Poista
 3. Hups! :D Mutta greippisima kuulostaa ihanalta! NAM!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoin, että se olisi ollut parempaa :) Mulla oli joku outo kuvitelma siitä, millaista se on maultaan (rakastan happamia ja kirpeitä makuja) eikä se sitten oikein lunastanut mun odotuksia. Ens vuonna uudestaan, mutta tällä kertaa meinaan kokeilla ihan sitä perinteistä simaa.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!