perjantai 29. huhtikuuta 2016

Mitä se on - se PÄIVÄKOTIarki?


Ajattelin ottaa "pienen" varaslähdön päiväkotiarkeen ja aloin suunnittelemaan tulevaa jo nyt. Kuten todettu pojat siirtyvät perhepäivähoitajan luota päiväkotiin elokuussa. Onhan hoitokuviot yleisellä tasolla tietysti tuttuja meille, mutta jostain syystä kuitenkin koen, että pph on niin eri asia kuin päiväkoti. Ei hyvässä, eikä pahassa - vain erilainen. Siinä missä pph:lla ei tarvitse yhtäkään vaatekappaletta tai muuta lapsen tavaraa nimikoida, niin päiväkodissa täytyy kaikki? Tossuja ei olla tähän mennessä tarvittu, niin nyt ne viimeistään täytyy hankkia. Onko jotain millaiset niiden olisi hyvä olla? Tai millaisia ei ainakaan kannata ostaa? Saako lapsi syödä purkkaa tai pastilleja päiväkodissa?

Parhaiten nämä asiat tietysti selviää, kun esitän kysymykset päiväkodin johtajalle ensi viikolla - samalla kun menen allekirjoittamaan hoitoaikasopimusta.

Tuntuu kuitenkin, etten osaa ottaa kaikkea huomioon ja kysynkin nyt teiltä, mitä kaikkea perinteiseen päiväkotiarkeen kuuluu?

6 kommenttia:

 1. Minä olen pohtinut näitä samoja asioita.. me kun elämme vielä tässä "perhepäivähoitaja"-kuplassa. Meillä on tätä ainakin vielä kokonainen vuosi jäljellä ennen eskaria! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä sellainen kupla missä on kiva olla <3 Jotenkin tuntuu, että joutuu todellakin epämukavuusalueelleen, kun se kupla puhkaistaan.

   Poista
 2. Meillä esikoinen oli ekat hoitovuodet pph:lla ja siirtyi 5 vuotiaana päiväkodin 12 henkiseen ryhmään, jonka tilat olivat tilanpuutteen/remontin takia eri rakennuksessa pk:n lähellä. Kauhean paljon ei arki muuttunut. Ite tykkäsin siitä, että pph:n aikana vastassa oli aina sama tuttu hoitaja, jolle kanssa vaihdettiin kuulumiset ja joka muisti ja tiesi hyvin lasten asiat. Pk:ssa hoitajasuhde jäi etäämmäksi kun heitä oli useampia.

  Lasten kannalta kannattaa huomioida, että hoitopäivä isommassa porukassa ja metelissä saattaa väsyttää lapsia huomattavasti enemmän kuin pph:ssa. Toki riippuu paljon lapsesta millä tavalla reagoi ja millainen ryhmä sattuu olemaan, mutta ainakin meillä tyttö oli välillä tosi väsynyt ja kiukkuinen hoitopäivän jälkeen. Jollakin lailla varmaan stressasi pk:ssa enemmän, sillä aloitti kynsien pureskelun siellä, ja sama touhu loppui kuin seinään kun tyttö siirtyi kouluun. Kannattaa siis varata paljon rauhallista koti- ja leikkiaikaa arkipäiviin! :)

  Meillä aloitellaan myös työt ja hoito pienen kanssa syksyllä. Pph-paikkaa olen hakenut, mutta vielä ei ole tullut päätöstä.

  Uskon, että teillä siirtyminen päiväkotiin sujuu hyvin! Ja niin kuin sanoit: Johtaja varmasti kertoo huomioitavat asiat, käytännöt (kuten tiedotus, hoitoaikojen ilmoittaminen ym.) vaihtelevat varmasti kunnittain ja hoitopaikoittain.

  Kivaa kevättä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan olen unohtanut vastata :) Lasten kannalta uskon, että muutos on helppo tai ainakin helpohko. Onhan niillä pk-kokemusta pph:n varahoitopaikasta. Eniten ehkä äitiä jännittää juurikin tuo, ettei sitten ole enää yhtä hoitajaa vastassa aamuin ja "illoin". Ihmistä, joka tietää kaikesta kaiken.

   Ihanaa kesän odotusta!

   Poista
 3. Pk:n tätinä annan tossujen suhteen sen neuvon, että niiden tulee olla ennen kaikkea sopivan kokoiset, että pysyvät hyvin jalassa. Ei siis isoa kasvunvaraa. Robeez-merkkiset ja sen tapaiset on huonoja, koska tiukan kuminauhan vuoksi lasten on vaikea niitä pukea ja riisua. Perinteiset Tintti-tossut on hyvät. Muutenkin kannattaa kaikessa hankinnoissa suosia sellaisia kamppeita, jotka lapsen on helppo itse pukea. Esim. Popin ulkohousut on huonoja, koska lapset aina sotkeutuvat henkseleihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä huomio nuo henkselit :) Meillä ei ole tähän mennessä ollut kuin yhdet henkselihousut ja nyt kun mietin, niin ne tosiaan on ollut vähän hankalat.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!