torstai 14. tammikuuta 2016

Veljeskateus.

Vanhempi poikamme alkaa ihan tosissaan tuntemaan kateutta ja mitäpä muutakaan, kuin sisaruskateutta. Pahinta näin ehkä vanhemman näkökulmasta on se, että usein tämän kateuspuuskan laukaisee jokin sellainen asia, mikä on tosi pieni, arkinen tai jopa vähäpätöinen tai sellainen, mille et vanhempana voi mitään.

Viime perjantaina päivällisellä komensin pojat ruokapöytään ja nuorempi tuli huomattavasti nopeammin paikalleen, kuin vanhempi. Vanhempi istui paikalleen suunnilleen sillä samalla hetkellä, kun ojensin nuoremman eteen lautasen, niin avot! Huuto oli valmis. "Mä oisin halunnu ensin!" "Miksä annoit tolle ensin, etkä mulle?" Ja niin kuunneltiin reilu viisi minuuttia suoraa huutoa ja sitä kuinka hän ei nyt syö ja kuinka hän nyt H A L U A A A A ensin.

Noh, halut jatkui tietysti heti seuraavana päivänä. Pojat aloitti lauantaina uuden harrastuksen. Kumpikin. Nuorempi pääsi nappulafutiskerhoon ja vanhempi palloiluliikkariin. Järjestäjänä kummassakin sama taho ja nämä järjestetään läheisen koulun liikuntasalissa. Nuoremman kerho on klo 10-11 ja vanhemman klo 12-13. O sitten sai tietää lauantaiaamuna, että hänen veljensä menee ensin ja sitten vasta hän. Huutohan siitä taas tuli. "Tää on ihan typerää! Mä haluun mennä ensin! Miks mä en voi mennä ensin? Äiti sano niille, et ne vaihtaa niitä ryhmiä. Jos niitä ei voi vaihtaa, ni sit D:n ei tarvitse mennä ollenkaan."


Tiedän, on asioita joissa varsinkin me vanhemmat pääsisimme huomattavasti helpommalla antamalla periksi juuri sillä hetkellä, mutta kun minä en halua. Joskus lapselle voikin antaa periksi, mutta useasti näissä haluan pitää kiinni siitä miten toimin. Eihän sitä vaan voi jokaisessa asiassa kuitenkaan saada tahtoaan läpi ja parempihan se varmastikin on aloittaa lapselle pettymysten tuottaminen juurikin niistä pienistä ja arkisista asioista.

Kuvassa on minun luistimet. Luottoluistimeni useamman (kymmenen)vuoden takaa. Ai kamala! Siitä saattaa ihan oikeasti olla kohta kakskytävuotta, kun nuo luikkarit on ostettu. Vielä ne menee jalkaan, mutta huomaahan sitä ajan tehneen niitä vähän negatiivisempia tehtäviä sirolle, mutta leveälle lestilleni. Pieni, mutta leveä jalkani on leventynyt selvästi entisestään, ja varsinkin kantapäästä, niin eihän ne enää istuneet ihan niin hyvin :D Ja piruetti! Vieläkin se onnistuu, mutta ensimmäistä kertaa ikinä minulla meni siitä pää sekaisin. Ikä ei siis todellakaan tule yksin?

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa tämä kateustouhu harvinaisen tutulta :D näitä tilanteita piisaa tääläkin <3
  Ja siis ikä ei todellakaan tule yksin. Mun tarvii vähän vaan päätä heilauttaa niin johan pyörryttää! Tein joku aika sitten kuperkeikan ja "jälkimainingeissa" tokkuroittin niin kauan ettei heti huvita uudestaan kokeillakkaan :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Apua, kuperkeikka! Uskaltaiskohan itekin kokeilla!

   Poista
 2. Tuttua, niiiin tuttua. Meillä tänä aamuna vanhin heräs kun pyydettiin ja oli siten valmis ja pääsemässä kyydissäni kouluun niin silloin alkaa kuulua Viivin sängystä että "äiti, sä aina passaat veeraa ja viet veeran koulun ja mua et ikinä". En ole aikoihin vienyt veeraakaan kouluun ja viivikin olis kyytiin mahtunut mutta kun ei nouse kun pitäisi. Aaaaargh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai ne lapset näkee nää jutut vähän ainakin silleen ku tahtovat, eikä ikinä kyllä löydä omasta toiminnastaan mitään väärää.

   Poista
 3. Voi, meilläkin on kateutta: leluista, huomiosta ja kaikesta mahdollisesta muusta. Kaikki on kilpailua.. Eikä näissä tietenkään voi antaa periksi. Sehän osoittaisi lapselle, että hän on aina oikeassa. Mutta helppoa se ei ole. Joskus olisi vain kivempi sanoa että "tehdään ihan niin kuin haluat kunhan tämä huuto loppuu". Huoh <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä sen sanoit. Just noin käy monesti omassa mielessäkin "Okei, tässä, kunhan olet hiljaa." ja sillä samalla sekunnilla, kun tuo käy mielessä niin ajattelen: "ei, mä en voi antaa periksi. muuten se oppii että osoittamalla mieltään saa mitä tahtoo".

   Kyllä tää vanhemman rooli on rankka ;) <3

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!