keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Lasten suusta vol. 12

Maanantaina söin päivällistä poikien kanssa kolmistaan. O siinä ruokailun lomassa sitten iski sellaisen vähän haastavamman kysymyksen.

"Äiti, koska musta tulee nainen?"

Minä mietin ja mietin. Lähes samantien olin ajatellut vastaukseni valmiiksi. Tytöistä tulee naisia ja pojista tulee miehiä. Ei sinusta rakas poikani tule naista. Tämän ajateltuani kävi mielessäni myös ne sukupuolisensitiivit ja sukupuolineutraalit. Luovutin ajatusteni kanssa ja päätin opettaa sillä hetkellä lapselleni sen miten minä näen maailman. On poikia ja on tyttöjä. Pojista tulee miehiä ja tytöistä naisia.

Aion myös opettaa lapsilleni suvaitsevaisuuden. Sen, että on mahdollista ettei pojasta tulekaan miestä tai tytöstä naista. Mutta koska itse uskon siihen, että pääpiirteissään me olemme tyttöjä ja poikia - jompiakumpia, niin aion sen myös pojille opettaa. Sen lisäksi aion joskus kertoa, että on pieni määrä ihmisiä, jotka saattavat olla vähän kuin kumpaakin. Esimerkkinä se kun mieli on vaikka naisen, mutta ulkomuoto miehen. Mutta että tämäkään ei tavallaan ole yksilön puhtaan oman valinnan paikka. Ettäkö sitä sukupuoltaan voisi sopivan tilaisuuden tullen muuttaa kuin napista, koska vain haluaa. Ei, jossain se on jokaisen puolesta valmiiksi valittu. Niin minä ajattelen.

Kukin olkoon mitä on ja tykätköön mistä tykkää, kunhan se ei vahingoita ketään tai ole ketään kohtaa loukkaavasti tehty. Ollaan miehiä ja naisia, ollaan miesnaisia ja naismiehiä. Ollaan jotain siltä väliltä, tai ei kumpaakaan. Annetaan kaikkien olla rauhassa sitä, mitä he ovat.

Yksi ajatus tai pohdinta on kuitenkin itselleni herännyt. Kysymys, jonka haluaisin esittää jollekin vanhemmalle - naiselle tai varsinkin miehelle, siis äidille tai isälle. Jos haluat kasvattaa lapsesi sukupuolineutraalisti. Tuputtamatta sille lapselle naiseutta tai miehuutta. Opettamalla ettei ole miesten tai naisten vaatteita, on vain ihmisten vaatteita. Vaatteita. Nyt kysymys kuuluu varsinkin sille miehelle. Jos kasvatat lapsesi tähän ajatusmalliin, pukeudutko itsekin sen mukaisesti? Voinko nähdä näiden miesten päällä hameen tai mekon? Enkä nyt puhu skottilaisten mekoista :)

Sanoin siis O:lle, ettei hänestä tule naista. Hän on poika, joten hänestä tulee mies. O muisti tässä kohtaa mainita, että hänen isänsä on mies. Kehuin häntä ja kerroin, että hän on aivan oikeassa. Sen jälkeen O totesi pohdiskelevasti: "Isä on kyllä aikuinen".

Silloin en ollut enää varma mitä O oli sillä ensimmäisellä kysymyksellään naisesta tarkoittanut. Oliko hän mielessään sekoittanut sanat nainen ja aikuinen? Tietääkö hän edes mitä niistä kummallakaan tarkoitetaan? En viitsinyt kysyä. Ajattelin, että menee asiat vaan enemmän sekaisin ;)
1 kommentti:

  1. Hih <3 :D
    Kyllä meilläkin on kerrottu lapsille että tytöistä tulee naisia ja pojista miehiä :) En ole sen kummemmin edes ajatellut mitään muuta. Suvaitsevaisuutta meilläkin korostetaan kyllä..
    Muistan kuj meidän keskimmäinen poika leikki nukellansa n. 4-vuotiaana ja tohkeissaan selitti että "sitten kun minusta tulee äiti.." Lasue katkes kesken kun poika tajusi itse että eihän hänestä äitiä tulekkaan :D <3 Juteltiin sitten siitä kuinka isät ovat ihan yhtä tärkeitä perheessä kuin äiditkin <3 :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!