tiistai 22. syyskuuta 2015

Talvi tulee, oletko valmis?

Syyskuun puoliväli on ylitetty ja syksy on jo hyvällä vauhdilla etenemässä. Vaikkakin kai tällä hetkellä on verrattain lämmintä, niin luotan siihen, että kyllä se kylmyys sieltä vielä tulee. Ja syksyn jälkeenhän tulee talvi. Ainakin jossain muodossa. Joskus kylmänä ja lumisena, toisinaan kylmänä ja vähälumisena. Kylmä ja kuivakin on aika usein yhtenä kombona. Joskus talvi on kuitenkin vähän lämpimämpi ja silloin usein myös märkä. Oli miten oli, jossain muodossa se sieltä tulee, ja me tiedetään varmasti se muoto vasta talven jälkeen.


Lasten ulkopukeutuminen aiheuttaa usein päänvaivaa ja eniten juuri näin ennen talvea. Et tiedä millaiseen pukuun se lapsi pitäisi pukea. Riittääkö välikausivaatteet pitkällekin vuotta vielä vai pitääkö vaihtaa toppaan jo ensi kuussa?

Entäs sitten kengät. Mennäänkö kumppareilla ja villasukalla vai laitetaanko jalkaan jo loskarit? Esim. Kuoman toppasaappaat on ainakin meillä osoittautuneet hyviksi, mutta loskakelillähän ne on lähes onnettomat. Vai voidaanko jatkaa vielä pitkäänkin "kesälenkkareilla"? Pitäisikö hankkia syyskengät? Ne jotkut Vikingit (tai vastaavat) ja GORE-TEXiähän pitää olla. Vikingit ei kylläkään sovi meidän pojille, ne kun on perineet äitinsä äärettömän naisellisen leveälestisen jalan. Superfitit niiden pitäisi siis olla.

Kerrankin olin päättänyt, että olen ajoissa. Tänä vuonna minä en ole se äiti ja vanhempi, joka havahtuu etsimään niitä lämpimämpiä vaatteita lasten päälle vasta sinä aamuna, kun elohopea on jo painunut lähelle nollaa tai jopa sen alle. Tähän mennessä aina olen päättänyt olla ajoissa, mutta lipsunut siitä kuitenkin. Tai ehkä se on johtunut siitä, että olen ehtinyt pariin otteeseen miettimään, että mikähän meidän hanska ja pipo tilanne on ja sitten vasta havahtunut asiaan, kun niitä jo tarvitaan. Eikä niitä koskaan löydy silloin suoraan kaapista.


Viime viikolla mylläsin ja mallasin. Kaivoin kaikki syys- ja talvivaatteet esille. Käskin poikia kokeilemaan vaatteita (toinen kokeili, toinen ei - ylläri) ja järjestelin vaatteet uudestaan. Ison kasan tungin Ikeakasseihin odottamaan niistä luopumista ja jäsentelin päässäni mitä tarvitaan ja mitä löytyy jo valmiina. Yllätyksenähän se ei tule, että D:lle on paljon kaikkea (paitsi kenkiä) ja O:lle joudutaan hankkimaan. O:n syystakit menee, mutta ulkoiluhousut tuo taitaa tarvita. Toppaa tuolla ei ole oikeastaan ollenkaan. Viimevuotiset on pieniä, tai ne on niitä ei-joka-päivä-päälle-laitettavia, eli niitä "vähän parempia". Tai sitten on muualta saatuja, mutta mitkä on vielä aivan liian isoja.

Syyshanskoja ja -kenkiä tarvitsee kummatkin. Piheys vaan iskee, kun en viitsisi millään taas ostaa jotain "merkkikenkiä", kun tiedän, että ne on oikeankokoiset sen yhden kauden ja pahimmillaan jalassa sen pari kuukautta, jonka jälkeen ne on jo pienet seuraavaa kevättä ajatellen. Vähänkäytetythän kannattaisi hankkia, mutta minä olen kovin laiska kiertelemään kirpputoreja tai selaamaan nettiä näissä asioissa.


Lopputulos siis:
Kummallekin pojalle syyskengät. Tai ainakin D:lle.
Kummallekin perussormikkaita.
Kummallekin pipoja. Ihan vaan kun vanhat on vanhoja ja on kiva tehdä uusia :D
O:lle syyshousut. Tosin tuo poika väitti, että haluaa haalarin. (Kai kun veljelläkin on..)
O:lle toppavaatteet. Mutta kumpi, kaksiosainen vai haalari?
D:lle talvikengät ja ehkä O:llekin.

Seuraavaksi pitäisi käydä läpi sisävaatteet. Ne kaikki vanhat, mitkä on kauniisti pakattu varastoon kokonsa mukaisesti laatikoihin. On 50-60cm laatikko, 60-70cm laatikko, 70-80cm, ja 80cm.. tai niitä on varmaan kolme. D:n käytössä on tällä hetkellä 98, 98-104 ja 104 koot. O käyttää kokoa 110-116.

Kai niistäkin on luovuttava. Miksi niitä siellä varastossa säilöisi? Turhaan. Täytyy käydä läpi ja ottaa talteen joitain vaatekappaleita pojille itselleen ja loput sitten myydä. Lupaan kirjoittaa tästä hieman sivutusta lapsiasiasta oman jutun. Kunhan ehdin ja saan ajatukset hyvässä järjestyksessä paperille.

Kuvat on viime viikonlopulta. Käytiin porukalla Kalkkiruukin luontopolulla (luontopolku löytyy Sipoonkorvesta, Vantaalta) ja käveltiin laavulle syömään eväitä. Minun ja ainakin omien lasten mieleen reitti olisi voinut olla pidempikin. Ensi kerralla täytyykin varmaan kävellä jonkun verran ensin ohi laavusta ja sitten palata takaisinpäin.

Kokeeko muutkin tällaista päänvaivaa näistä asioista?

2 kommenttia:

 1. Siis talvivaatteiden hankkiminenhan on suurin juttu ja vuoden kohokohta vaatehankinnan näkökulmasta. :) Minä vietän itse verkkokaupoissa ja nettikirppareilla paljon aikaa löytääkseni TÄYDELLISET talvivaatteet lapsille. Hihii.. Meidän perheen isi naureskelee tälle villitykselle, mutta minkäs sille voi! :) Meillä myös kuopus perii isoveljeltään vaatteita ja se onkin aikamoinen rumba pakata vaatteita pois ja sitten jälleen ottaa ne esille jonkun ajan päästä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että joku on ihan eri mieltä. Tai ei nyt eri mieltä, mutta suhtautuu asiaan aivan toisenlailla ja toisesta näkövinkkelistä :D Piheys mulla yleensä iskee näihin mun täydellisiin vaatehankintoihin ja esim. kauniit kuosit (ja korkeat hinnat) pelottaa ulkovaatteissa siksi, että kun ei yhtään tiedä millainen se talvi on, että joko ne (uudet) housut on ekan käyttökerran jälkeen rikki polvista ja peffasta :)

   Että siis kyllä mäkin noita nettikauppoja oon kolunnu ja ihastellut ne kaikkein ihanimmat, mutta jättänyt ne vielä omaan arvoonsa.

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!