torstai 20. elokuuta 2015

Talirauhasten sarveistapit.

Eli Keratosis pilaris, mikä tarkoittaa pieniä sarveistappeja talirauhasten tiehyiden suulla. Sarveistapin ympärillä voi olla punoittava rengas. Vaiva on vain kosmeettinen. Sitä on lievänä noin 40–80 %:lla nuorista aikuisista, häiritsevän voimakkaana 3–4 %:lla. Kolmasosalla potilaista on atooppinen ekseema. (Terveyskirjasto)

Meillähän kumpikin lapsista on atoopikkoja. O sai tuon diagnoosin vajaa kaksivuotiaana (muistaakseni). Siihen asti oltiin ajateltu sen ihon olevan vain kuiva ja pidettiin sitä kai ehkä vähän normaalinakin. Helpotusta kutinaan lähdettiin hakemaan lääkäristä ja tosiaan saatiin siltä istumalta atopiadiagnoosi ja kasa reseptejä rasvoja varten. Vaiva on pysynyt aika hyvin kurissa jokapäiväisellä rasvauksella ja tarvittaessa noin viikon kortisoni(rasva)kuurilla.

D:n syntymän jälkeen aika pian totesin silläkin olevan kuiva iho ja otin O:n rasvat myöskin D:lle käyttöön. Rasvathan on siis ihan perusrasvoja (ApoBase Oily Creme, Aqualan L, Lipolan tms.), joten niillä voi lutrata menemään surutta.

O:n iho on aina ollut parempi näin kesällä, kuin talvella, mikä sekin on täysin tyypillistä atopialle. Testin vuoksi jätimme rasvausta vähemmälle ja viikon rasvattomuuden jälkeen on taas pojan pakarat, takareidet, polvitaipeet ja pohkeet kutiavan kuivat ja punoittavat raapimisesta. Rasvaukset siis jatkuu ja ongelmaa ei tällä hetkellä ole, kunhan muistaa ylläpitorasvauksesta pitää kiinni :] D:n iho ei kuitenkaan ole nyt kesän aikana osoittanut paranemisen merkkejä, vaan se on lähes yhtä kamalassa kunnossa koko ajan. Se punoittaa, on kuiva, näppyläinen, mutta ei kuitenkaan kutia. Tai ainakaan poika ei raavi sitä ja sitä kautta ainakaan ei pääse tulehduksia syntymään. Iholle nousee jopa valkopäisiä finnejä, jotka on kuulemma tosi kipeitä.

Varasin ajan lääkärille. Myönsin, etten enää pitänyt kaikkia lankoja käsissäni ja minun oli saatava tietää onko pojalla jotain muutakin kuin atopiaa. Ja onhan sillä, nimittäin tuo Keratosis pilaris. Yleinen ja tavallaan harmiton vaiva, joka on vain kosmeettinen.

Minulla on aina ollut (tai ainakin ollut niin pitkään kuin pystyn muistamaan) varsinkin vasemman käden olkavarren ulkosyrjällä pieniä punaisia pilkkuja. Näppylöitä, jotka on joskus myös finnimäisiä. Ne on aina kesällä aika huomaamattomia, mutta talvella ne taas loistaa pidemmällekin. Näytin käsivarttani samaiselle lääkärille ja totesin hänelle: "eli siis toihan on samaa, kuin mitä minulla on tässä!" Lääkäri vahvisti asian ja totesi, että minä ainakin olen mitä todennäköisimmin atopiageenin kantaja.

En ole koskaan kuullutkaan, että meillä olisi ollut suvussa atopiaa, eikä sitä tunnustanut vanhempanikaan. Kolmella sisaruksellani ei ole ihon kanssa ongelmia, heillä ei ole kuivaihoisuutta tai allergioita (minullahan on niitä kosketusallergioitakin), eikä heidän lapsillaankaan ole. Atopiaan ei ymmärtääkseni voi sairastua, vaan se kulkee suvussa ja siirtyy vain perinnöllisesti. Vaikkakin tuo on minulla ollut hyvinkin piilevänä olen sen onnistunut geenien kautta siirtämään kummallekin lapselleni erittäin näkyvänä. ;)

Onneksi rasvat auttaa ja lapset on jo niin tottuneita rasvaukseen, että se menee rutiinilla. Ja onneksi rasvoja voi ostaa reseptillä, niin niistä saa hieman kelakorvausta ja pystyy ostamaan isompia pakkauksia. Kilon pumppupullo on nimittäin aika kätevä kahden lapsen päivittäiseen rasvaukseen :)

4 kommenttia:

 1. Moi!

  Ootteko testannu hetken taukoa prosessoidusta maidosta / maitotuotteista?

  Pitää allekirjoittaneen atopian kuosissa..tosin kesällä ajoittainen kermajäätelöön sortuminen on koitunut kohtaloksi ;D

  Atopiasta & maidosta löytyy aika paljon infoa (kuin myös vastaväitteitä) mutta kannattaa kokeilla jos mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä todeta, etten ole edes oikeastaan ajatellut asiaa. Hyvä pointti ja pitääpä ihan tutkia asiaa tarkemmin :) Kiitos!

   hmm.. taidat olla tuttu Emmi? :)

   Poista
  2. Joo!! Sori, en tajunnu kun klikkasin tänne FBn puolelta ettei mun muut tiedot näy.. Tuttu siis ;)

   Jos aihe kiinnostaa niin Areenalla on varmaan vielä nähtävissä hyvä-paha-maito dokkari, muistaakseeni juuri siinä esitettiin useita yhteyksiä maidosta&atopiasta, maidosta & aknesta ja maidosta & korva/poskiontelotulehduksista.

   Voisin luennoida loputtomasti maidosta ja vehnästä mutta kun joku vihdoin auttoi omaan oloon niin pakko hehkuttaa muillekkin ;)

   Poista
  3. Ei se kuule mitään :) Hauskasti sitä vaan tunnistaa monesti ne tutut tekstienkin takaa. Ja tarkoituksellahan mä tätä blogia pidän vähän silleen hiljaa, etten ihan kaikkia tietojanikaan anna tänne.

   Mun täytyy oikeesti googlettaa toi dokkari, kiitos :)

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!