tiistai 16. kesäkuuta 2015

Koti: Sauna (ja suihku).

Olin ajatellut esitellä nämä huoneet ainakin sellaisessa järjestyksessä, että kerros kerrallaan. Yläkerrasta onkin jo lähes kaikki esitelty, mutta työhuone saa nyt vielä odottaa vuoroaan. Taidan esitellä sen viimeisenä - se nimittäin taitaa olla tällä hetkellä se huone, mikä vaatisi suurinta muutosta, mutta oma pää lyö tyhjää. Siirrytään siis alakertaan.

Tässä se nyt tulee (paljon kuvia ja tekstiä, jota on kirjoitettu jo useampana iltana)! Kirjoitus, mitä ainakin yksi ihminen on odottanut kuin kuuta nousevaa. Nimittäin mieheni :) Sauna, hänen rakkain huoneensa ja totaalisen ylpeytensä aihe. Sauna - jonka hän on omassa päässään itse suunnitellut ja omin käsinsä toteuttanut.


Sauna, jonka tekemiseen hän arvioi viikonlopun riittävän. Onneksi minä tiedän jo paremmin, olen nimittäin jo useammankin hänen projektinsa aika läheltä seurannut. Olen oppinut, että aina nuo annetut aikamääreet kannattaa tuplata, silloin ollaan jo lähellä totuutta :) Niin kävi nytkin.


Sauna ja suihku -yhdistelmä meillä on alhaalla. Eteisestä kun mennään portaat alas, niin vasemmalla oleva lasinen ovi vie suihkuhuoneeseen. Suihkutila pieneni nyt remontin myötä saunan ja suihkutilan välisen seinän siirron vuoksi. Vanha seinä purettiin ja uusi seinä rakennettiin 30 senttiä enemmän suihkutilan puolelle, jolloin toki suihkutila pieneni, mutta saunatila suureni. Ja suureni muuten todella paljon enemmän, kuin mitä ainakaan itse osasin tuon muutoksen odottaa tekevän. Toki suuremmaksi saunan tekee myöskin se, että lauteet on nyt pitkittäin, kun ne aiemmin oli poikittain. Laudepituus taitaa olla vajaan 160 senttiä, koska minä mahdun makaamaan koko pituudeltani (huimat 153) lauteella.

Mahduin minä sille vanhallekin makaamaan, mutta siinä niitä lauteita oli vain yksi, kun nyt menee kummallakin puolella yhtä pitkä laude.Kiuas on Harvian ja mieheni MUST HAVE! Alkuun olin kovin vastaan jotain niinkin futuristista, kuin pallonmuotoista kiuasta, mutta täytyy kyllä myöntää, että onhan tuo nätimpi kuin ne "vanhanaikaiset" metallipöntöt, joita kiukaiksi sanotaan. Sain sentään vaikuttaa siihen miten kiuas kiinnitetään ja toiveeni oli, ettei se tule roikkumaan katosta.

Varovainenhan tuon kanssa saa olla ettei siihen polta itseään, mutta pahasti se ei ainakaan hohkaa.


Lauteet on lämpökäsiteltyä haapaa ja onhan se nyt väriltään ja tuoksultaankin ihan eri kuin se mitä meillä aikaisemmin oli. Älkää kysykö - en tiedä mitä se oli :) Mutta tuosta tuoksusta. Tuo puutavara majaili jokusen päivän pinossa meidän makuuhuoneessa ennen kuin saunan rakennus alkoi. Minusta se kasa haisi/tuoksui ihan muurahaispesälle, taisin jopa haukkua sitä kusiaispesäksi ;) Tai se minulle tuli siitä ensimmäisenä mieleen. Lapsuudessa käveltiin aina yhden metsän läpi, tai vaan leikittiin siellä metsässä. Sieltä muistan tuon muurahaispesätuoksun. Sellainen makea ja samalla kirpeä, sitä on todella vaikea selittää.Valot on merkiltään Cariitti ja muistaakseni tämä sarja, jota saa esim. Netraudasta.

Ja sitten se suihku. Suihku siirrettiin vastakkaiselle seinälle, kuin missä se aiemmin oli. Näin ollen saatiin myös tuo saunan ovi keskelle seinää ja lauteet oli mahdollista sijoittaa tuolla nykyisellä tavalla. Suihkun taakse tuli "tehostelaatta", oli samaa laattaa kuin valkoinenkin seinälaatta, mutta vain väriltään mustaa. Kai tuo on jo vähän last season, mutta meistä oikein kiva.Pesuainehyllyjä etsimme jonkin tovin, mutta lähes kaikki mitä löysimme oli liian pitkiä. Urakoitsija vinkkasi, että kannattaisi käydä kysymässä suoraan lasiliikkeeltä tarjousta juurikin meidän mitoilla tehdyistä hyllyistä ja niin teimme. Ihan halpaahan se ei ollut, mutta ei se ainakaan kalliimmaksi tullut verrattuna niihin standardihyllyihin. Ja lisäksi toki saimme juuri sen mittaiset kuin halusimme. Kiinnikkeetkin kuuluivat kauppaan.
Suihkutilaan vievä ovi on ihan normaaliovi eikä mikään erikoiskorkea, vaikka tuo ehkä siltä näyttää. Alakerta on meillä niin sanottua matalaa tilaa, eli huonekorkeus ei ole normi, mutta ikkunat on kuitenkin "oikean kokoiset".


Vertailun vuoksi taas, tältä sauna ja suihku näytti ennen:Aiemmin mielestäni tuon saunan ehdoton maksimi oli neljä henkilöä. Toisaalta enempää ei välttämättä tarvitsekaan, koska minä näen tämän neljä huonetta ja keittiön sisältävän asunnon neljän ihmisen kotina. Nyt kuitenkin saunan kapasiteetti kasvoi ja voisin sanoa tuon olevan jopa kuuden hengen sauna. Suihkuun ei kuitenkaan nyt mahdu kuin ihan maksimissaan neljä henkeä ja sittenkin on ahdasta, mutta eihän siellä suihkussa tarvitse kaikkien olla yhtäaikaa :D

Kyllä nyt kelpaa kylpeä!

ps. ihmettelen, jos minulle ei tullut asiavirheitä tässä kirjoituksessa. Luotan siihen, että mieheni kyllä korjaa tarvittaessa ;)
pps. mies kun näki kuvat huomautti hän samantien: "toi mittari ei sit kuulu tohon"!

Muita kotimme huoneita: eteinen, keittiö, kylpyhuone, olohuone.

3 kommenttia:

 1. Vau, tyylikäs! Hieno tämäkin muutos! Erityisesti kiuas on tosi vaikuttava. :) mä pelkäisin jonkun polttavan itsensä siinä, mutta se kyllä sopii saunaan täydellisesti. Tosi hieno!

  VastaaPoista
 2. Kävimme tänään äidin kanssa kylppärin laattoja vilkuilemassa ja päädyttiin näihin samoihin plissen laattoihin. Vielä pohditaan tehdäänkö "perinteinen" tehostelaatta vain suihkun taakse vai olisiko liikaa laittaa koko seinä tuolla mustalla? Seinäpinta-alaa kuitenkin vie suihku sekä saunan ovi. vähän niinkuin tässä teidän vanhassa mallissa. Mahtaako näyttää liian synkältä jos koko seinä on musta? Mutta hienoa että joku muu on valinnut samat laatat niin näkee lopputuloksen ja hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Toisessa kylpyhuoneessamme on tuota mustaa lähes kokoinan seinä ja ainakaan siinä tilassa se ei ole liian tumma. Tosin tuo kph on myös aika iso. Muutaman kuvan siitä tilasta voit katsoa täältä: http://kommammaa.blogspot.fi/2015/06/koti-kylpyhuone.html

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!