torstai 7. toukokuuta 2015

Sukupuolineutraalit nimet.

Luin facebookissa viestiketjua nimistä. Kuulun tuohon surullisen ja lähinnä surkuhupaisan kuuluisaan ryhmään nimeltä äitylit :) Rehellisiä kun ollaan, niin kerrottakoon vielä, että kuulun siihen vain siksi, että niillä jutuilla mitä sieltä löytyy on järjetön komedia-arvo.

Joa ja Lapsi

Ketjun aloittaja toivoi tietoonsa sukupuolineutraaleja nimiä ja ihmisethän niitä sitten antoi. Minä luin niitä ehdotuksia ja tässä osa niistä:

Ruut
Joa
Rauni
Vieno
Sam
Lapsi
Kauno
Niki, nici, nikita
Robin, Kim
Ami
Viima
Mirka
Eini, Kaino, Rauni, Lea
Alex, Panda
Sanna
Maria, Laura, Matti, Vieno, Miska

Enhän minä tiedä millaisella hilpeyden tasolla ihmiset ottivat osaa tähän viestiketjuun ja osaan näistä en ota mitään kantaa, mutta osa taas sai minut ajattelemaan: "mitääääääh"? Miten Sanna, Laura tai Maria ovat sukupuolineutraaleja (johan Joosefin Maria oli nainen)? Tai Matti, Sam ja Robin? Minulle ne enismmäiset on naisten nimiä ja nämä toiset miesten nimiä. Piste.

Viima ja Panda

En sano, että muut ajattelisi nyt väärin ja minä oikein, mutta teinpä yhden päätelmän. Toiselle naisen nimi onkin miehen nimi ja toiselle toisinpäin. Kolmas ajattelee, että se sama nimi voi olla kummalla tahansa.

Mikä siis tekee nimestä sukupuolineutraalin? Onko jokin nimi varmasti miehen tai naisen tai ei kummankaan ja mikä sen määrittää? Vai voiko kuka tahansa olla omaa mieltä siitä, mihin kastiin mikäkin nimi kuuluu? Määrittääkö esim. nimen vakiintunut käyttö sukupuoliuuden, mutta jos näin on, mitä on vakiintunut käyttö? Minun nimeni on Hanna ja minusta se on aina ollut ja tulee aina olemaan vain ja ainoastaan naisen nimi. Voiko joku (pysytään kuitenkin Suomen rajojen sisäpuolella) siis tulla väittämään minulle joskus, että minulla on sukupuolineutraali nimi? Jos se hänestä on sellainen.

Kuvat: JOA, lapsi, viima, panda

2 kommenttia:

  1. Makustelin tuota Lapsi nimeä. Entä sitten kun Lapsi on vanhempi? Hänestä tulee Lapsi-täti tai Lapsi-pappa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se Lapsi oli minusta ehkä kaikista kaamein vaihtoehto :) ja toivon todella, että hän kuka sen ehdotti ei ollut tosissaan. Sittenhän voisi olla myös tyttö ja poika, siis niminä. Tai nainen ja mies.. mutta mieshän on nimi, vai muistankohan ihan väärin :)

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!