lauantai 16. toukokuuta 2015

Makrotex: bokeh.

"Niin että mikä?" oli ensimmäinen ajatukseni aiheesta. Kuten moni muukin, niin minäkin olen joutunut turvautumaan googlen tietämykseen ottaessani selvää siitä, mitä tällä valokuvaustermillä tarkoitetaan.

Omin sanoin kerrottuna sillä tarkoitetaan kuvaa, jossa etualalle valittu kuvan pääkohde on terävä ja kaikki muu epäterävää, mutta ei sumeaa. Ymmärtääkseni bokehilla tarkoitetaan juurikin epäterävälle taustalle valojen luomia "palloja". Bokeh-kuva voi olla myös ilman terävää pääkohdetta ja sisältää vain epäterävää valojen pallomaisuutta. Googlen kuvahaulla löytyy paljon esimerkkejä sanalla bokeh.

Tänään tartuin haasteeseen ja lähdin pihalle. Tosin pihalle lähti myös kaksi poikaa ja kaksi koiraa, joten ihan helpointa ei ollut ensinnäkään löytää kuvauskohdetta meidän etupihalta ja toisekseen päästä keskittymään siihen mitä teki ;)


Yhden sellaisen kuvan sain napattua, joka meni läpi omasta kritiikkisuotimestani. Ehkä tässä etäisesti on tätä bokehia, mutta treenata täytyy kyllä vielä. Tällä kertaa kuvasin Canonin perusobjektiivilla (kitillä), joka on 18-55mm f/3.5-5.6. Parempaan lopputulokseen olisin todennäköisesti päässyt jos olisin oikeasti opiskellut asiaa ennen kuvausta, enkä vasta nyt kuvauksen jälkeen. Kiinteä 50millinen objektiivini olisi ollut varmastikin parempi kalustovalinta. Tai niin ainakin olin lukevinani googlen tarjoamista lähteistä.

Nappasin samalla pari kuvaa meidän vanhasta rouvasta, Hetasta. Nämä menevät kyllä valokuvauksen alle, mutta ei sitten niin millään bokehin :)Olen vuosien varrella ottanut monia kuvia, niin kuin varmaan moni muukin harrastajavalokuvaaja. Nyt tekisi mieli käydä läpi kaikki vanhat kuvat, josko olisin tietämättäni onnistunut bokehissa ;)

Lisää bokehsatoa löytyy täältä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge

8 kommenttia:

 1. Niin paljon kun haastekuvasta pidinkin, kyllä nuo koirankuvat ovat söpömpiä.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
 2. Bokeh oli minullekin täysin vieras termi. Ihana koiruus.

  VastaaPoista
 3. Hienot kuvat! Mun pitäisi opetella valokuvaussanastoa enemmän... olen ihan pihalla objektiivien merkinnöistä ja muista teknisistä jutuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Emmäkään niistä paljoakaan tajua, just ja just osaan katsoa noi lukemat ja ymmärrän niistä jotain ;)

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!