keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Märkätilat: ennen urakkaa.

Kuten tulikin jo hieman mainittua tuossa Makrotex -postauksessa, on meillä alkanut remontti. Kertauksena vielä, että asumme siis rivitalossa ja remontti on meidän omaehtoinen.

Järkyttävän määrän selvittelyä, soittelua, googlettelua ja taas selvittelyä olen saanut käydä läpi, että ollaan päästy edes aloittamaan urakka. Koska tämä on ollut tähän asti sekä silmiä avaava, että raivostuttava prosessi ajattelin kertoa siitä teillekin. Remonttihakemuksen toimitimme taloyhtiön hallitukselle ennen joulukuun puoltaväliä. Aloitusajankohdaksi merkitsimme silloin helmikuun puolivälin, mutta onneksi pääsimmekin jo hieman aiemmin aloittamaan.

Kaiken selvittelyn keskellä olen todennut, että on hirveän vaikeata löytää se taho, kuka osaisi opastaa taloyhiön osakasta tällaisessa remontissa. Tyhmänä (?) olen kuvitellut isännöitsijältä löytyvän jonkinlaista tietotaitoa remontin toteuttamiseksi tai ainakin velvollisuutta selvittää asioita, mutta olen tainnut olla väärässä. Itse olen joutunut kaiken selvittämään ja tekemään lähes turhaa työtä asian etenemiseksi.

Ensin taloyhtiö vaati saada urakoitsijalta tarjouksen taloyhtiön vastuulla olevista mahdollisista urakkaan kuuluvista töistä. Urakoitsija taas vaati saada tarjouspyynnön, jotta voisi laatia tarjouksen. Tarjouspyynnön sisällön olen taas joutunut itse laatimaan lähes olemattomien tietojen pohjalta. Sain vain vinkin "kato tuolta". Tarjous saatiin, jonka jälkeen isännöitsijä totesi sen olevan vääränlainen. Jotkut eivät sinne kuulemma kuuluneet ja toiset sieltä puuttuivat. Pyysin tarkennusta, mitä poistetaan ja mitä lisätään. En saanut tyhjentävää vastausta, vaan taas mentiin uuden tarjouksen kanssa metsään. Kolmannen saadun tarjouksen jälkeen isännöitsijä totesi, että eihän näitä oikeastaan tarvita, kun on kyse edelleen siitä omaehtoisesta remontista ja taloyhtiö tulee kustannuksiin mukaan vasta (jos niin sovitaan), jos esim. kosteutta löydetään.

Tässä vaiheessa huokaisin. Tiesin asian olevan näin ja yritinkin kysellä onko tarjoukset pakollisia, mutta silloin ne olivat. Seuraavaksi taisi olla ongelmana urakoitsijan toimittamat vakuutus- vero- ynnä muut todistukset. Ne eivät kelvanneet, vaikka hän toimitti juurikin ne, mitkä taloyhtiö pyysi. Pyysin saada isännöitsijältä pikaisen vastauksen siitä, millaiset tai mitkä paperit urakoitsijan tulee toimittaa, jos ja kun jo toimitetut on virheelliset. Sain taas ihanan ympäripyöreän vastauksen: "Osakkaan omaehtoinen remontti, osakas toimittaa. Ei ole taloyhtiön asia selvittää. Katso tilaajavastuu.fi."

Ja minä katsoin. Edelleenkin, olen yksityishenkilö eikä ymmärtääkseni tilaajavastuu -palvelusta voi muut hakea raportteja kuin palveluun rekisteröityneet yritykset. Annoin tästä palautteen isännöitsijälle, ja hän ei tiennyt etteikö yksityishenkilö voi sieltä raportteja hakea. Parin mutkan kautta sain kuin sainkin nuo raportit ja yhdellä urakoitsijan aliurakoitsijalla oli tiedoissaan selvitettävää (johtui lähinnä siitä, ettei tieto ollut täysin päivälleen ajantasaista). Kysyin isännöitsijältä, miten on ollut tapana edetä tällaisessa tilanteessa ja voimmeko kuitenkin aloittaa remontin. Vastaus oli taas jotain aivan päinvastaista kuin aiemmin: "Osakkaan omaehtoinen remontti. Osakas on vastuussa. Osakas päättää itse mitä tekee asialle, taloyhtiö ei papereita tarvitse."

Ai nyt niitä ei sitten tarvitakaan?

Onneksi sentään ainakin isännöitsijä tuntuu rehellisesti myöntävän, ettei hänellä ole osaamista tai vankkaa eksaktia tietoa miten tällainen osakkaan omaehtoinen remontti viedään läpi. Toisaalta hän myös tähän tietämättömyyteensä vedoten tuntuu nostavan käsiään pystyyn toteamalla, ettei taloyhtiön tarvitse laittaa tikkua ristiin, koska on osakkaan omaehtoisesta remontista kyse.

Mutta enkös minä, taloyhtiön osakkaana ole yksi hänen työnantajistaan? Täytyy varmaan pyytää nähtäväksi isännöintisopimus ja tutkia vastuualueita siitä tarkemmin.

Tämän lisäksi olemme käyneet läpi rakennusteknisiä asioita ja toivottu löytävämme jostain sitä oikeaa tietoa. Olen saanut lähes "vääntää kättä" isännöitsijän kanssa tiedonantovelvollisuudestani verottajalle tässä asiassa.

Isännöitsijä linjasi, että jos urakkahinta nousee yli 15000e, on meillä tiedonantovelvollisuus urakasta verottajalle. Minä taas selvitin asiaa verottajan internetsivujen kautta sekä soittamalla verohallintoon ja olen saanut aivan eri tietoa.

Minä sain ymmärryksen tiedonantovelvollisuudesta seuraavanlaisesti: Pääasiassa tiedonantovelvollisuus koskee yrityksiä ja yhteisöjä. Jos heidän tilaamansa urakkatyö on alvittomalta kokonaissummaltaan yli 15000 euroa ovat he tiedonantovelvollisia kuukausittain. Jos taas on kyse yksityishenkilöstä ja hänen tilaamastaan urakasta on hän tiedonantovelvollinen ainoastaan sellaisista urakoista, joita varten tarvitaan rakennuslupa. Yksityishenkilön tiedonantovelvollisuudessa ei ole euromääräistä alarajaa.

Löysin tästä siis ihan mustaavalkoisellakin. Verottajan powerpoint-esityksen koskien tiedonantovelvollisuutta, ketä se koskee ja miten tietoa tulee antaa. Kun kerroin näkemykseni asiaan suusanallisesti, sain isännöitsijältä vastaukseksi ihmettelyä, kuinka asiasta on niin monta eri kantaa ja siitä kuinka kukaan ei nyt ota selvää miten tämä oikeasti menee. Minulle siis tuli asiasta sellainen olo, ettei minua uskottu. Siksi lähetin powerpointin myös isännöitsijälle tiedoksi. Taas sain vastaukseksi jotain selitykseltä kuulostavaa, kuinka koulutuksista nämä slaidit on tuttuja, mutta että hän ei ole millään tavalla perehtynyt tuohon yksityishenkilön asemaan asiassa. Tekisi mieleni vain kysyä, että miksei ole. Nimittäin jokaisessa taloyhtiössä on yksityishenkilöitä (osakas, ellei osakkaana yritys), jotka muodostavat taloyhtiön, jonka palkkalistoilla isännöitsijä on.

Voinko siis suositella ryhtymistä tämmöiseen urakkaan?

Voin, tottakai! Mutta vain sellaisille henkilöille, jotka viitsivät itse nähdä vaivaa. Ja paljon :) Olen jo tuhat kertaa ollut heittämässä hansikkaita tiskiin, mutta kuitenkin aina jostain keksinyt sen innon uudestaan. Lopputulosta siis odotellessa!

2 kommenttia:

  1. Ohhoh. Pitkää pinnaa vaatii kyllä. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitä tässä todella vaaditaan. Onneksi kuitenkin nyt, kun urakka on saatu aloitettua etenee se vähän niinkuin omalla painollaan.

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!