tiistai 23. joulukuuta 2014

Perunalaatikko.

Tein toista kertaa ikinä itse perunalaatikkoa, eikä se taaskaan onnistunut :(

Perunat keitin laatikkoa varten maanantai-iltana. Kuorin kuumina ja soseutin puunuijalla. Mukana hääräsi myös veljen vaimo. Vaikka kuinka koitimme nuijalla tökkiä perunasosetta tasaiseksi, jäi sinne kuitenkin sattumia. Ehkä se sellainen metallinen ja reikäinen versio olisi ollut parempi. En tiedä. Meiltä ei löytynyt sellaista, että olisimme voinut kokeilla.

Yöksi jätimme soseen imeltymään, mutta taisi tuo imeltymispaikka olla kuitenkin liian kylmä, kun ei imeltyminen tapahtunut.

Lisäsin aamusella soseeseen maidon ja voin. Ladoin vuokiin ja paistoin. Pakko oli uunituoretta laatikkoa heti maistaa. Eihän se maku paha ollut, mutta ei se nyt ihan sitäkään ole, mitä kuuluisi.

Noh, näillä mennään.

1 kommentti:

 1. Arkinen Imelletty Perunalaatikko18 elokuuta, 2018 18:11

  Arkinen imelletty perunalaatikko valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

  2kg jauhoisia perunoita. Kun vaihtelee erilaisia lajikkeita, niin saa erisia makuja ja suutuntumaa.

  Kaikki lajikkeet imeltyy!

  2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa.

  Maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määriä.

  50-100g voita

  1-2 teelusikallista suolaa

  Paistopinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.

  Valmistusohje:

  Perunat kuoritaan raakoina ja keitetään vähässä vedessä sekä soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

  Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi.

  Jauho sekoitetaan 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisättään tilkka 77 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti.

  Soseastia laitetaan noin 70 asteiseksi lämmitettyyn sähköuuniin. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon riittää usein 2 tuntia tai vähän yli. Voi maistaa.

  Lisää imellettyyn soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan kiinteämmäksi, koska sen tulee olla mielellään täyttävää ruokaa.

  Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa - tällä saadaan arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon hiukan näyttävyyttä.

  Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Paistaminen voidaan aloittaa 175 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, lämpö alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

  Onnistuu parhaiten kellaroiduista perunoista. Jos tekee uusista perunoista, niin kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike ja kannattaa välttää voimakasta vatkaamista.

  Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka 1800 luvun tapaan.

  VastaaPoista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!