torstai 20. marraskuuta 2014

Kotiruokaa. Mitä teillä useimmiten syödään?

Kaikki aina sanoo kuinka heillä syödään terveellistä peruskotiruokaa. Niinhän minäkin sanon, mutta mitä se peruskotiruoka on? Tai mitä se _terveellinen_ peruskotiruoka on? Kuka sen määrittää, tai mitä sillä oikeasti tarkoitetaan?

Meillä syödään päivässä kaksi lämmintä ruokaa, joiden lisäksi tietysti aamupala ja iltapala. Arkipäivinä pojat syövät hoidossa myös välipalan, mutta harvemmin välipaloja varsinaisesti meillä kotona syödään.

Aamupalat koostuu muroista, maidosta, mehusta, jogurtista, leivästä + päällisestä ja kananmunista. Ei siis joka aamu näin suurta repertuaaria ruokapöydästä löydy, mutta nämä ovat yleisimpiä aamupalatarpeita meillä. Lämpimät ruoat ovat pääsääntöisesti itse tehtyjä, mutta ei meilläkään supervanhempia joka päivä olla ja syötetään lapsille tai syödään joskus itsekin einesruokia tai pikaruokaa.

Meillä ollaan kaikkiruokaisia, lapsia myöden ja harvemmin meillä on ongelmia syömisen kanssa ollut. Kumpikin poika on lähes aina syönyt mukisematta tarjotun ruoan ja mikä parasta, varsinkin O haluaa maistaa kaikkea. Jopa niitä erikoisempia juttuja, joita on esimerkiksi hillosipulit, oliivit, homejuustot ja kaprikset. Toivon, että D seuraa veljensä jalanjälkiä tässä asiassa, kunhan hieman kasvaa.

Kerran tässä tänäsyksynä päätin kokeilla jotain uutta. Kasvissosekeittoa laitoin ensimmäistä kertaa ja omasta (sekä lasten) mielestä se oli hyvää :) Nyt vaan kuitenkin löytyi se ruoka, mitä mies ei meillä syö. Maistoi se sitä, mutta sanoi rehellisesti ettei todellakaan ole hänen makunsa mukaista ruokaa.

Meillä siis syödään kaikkea, mutta siltikin minä koen ahdistavuutta kokkausasioissa. Olen kyllästynyt laittamaan ja syömään aina samoja ruokia, mutta koen jotenkin todella vaikeaksi laittaa mitään uuttakaan. Päätin siis listata ne meidän perheen yleisimmät ruoat, joita laitetaan aina ja uudestaan.

1. Jauhelikastike joko perunalla tai makaroonilla. Useimmiten perunalla.
2. Siskonmakkarasoppa.
3. Jauhelihasoppa.
4. Kanankoivet riisillä.
5. Pizza.
6. Lihapullakastike ja perunamuusi.
7. Lohta uunissa (tai joskus paistettuna) useimmiten perunoilla.
8. Lihamakaroonilaatikko.
9. Pihviä perunoilla.
10. Nakkikastike joko perunalla tai makaroonilla. Useimmiten perunalla.
11. Poronkäristys perunamuusilla.
12. Lihapata riisillä.
13. Pelmeenit.
14. Lihamureke perunamuusilla ja kastikkeella.

Ja kun oikein herkutellaan, niin
15. Wienerleike perunalla :)

Lista ei ole missään järjestyksessä. Kirjoitin nuo tuohon sitä mukaan, kun tulivat mieleeni. Lihapullat on se mitä en tee itse. Siis jos laitan niistä kastiketta. Jos ruoaksi on lihapullia sellaisenaan, niin silloin yleensä haluan tehdä nekin itse. Muusista en koskaan käytä pussiversiota, vaan teen sen itse. Muutenkin kastikkeet yms. teen alusta lähtien itse, enkä käytä puolivalmiita pussiseoksia. Mies on meillä se, kuka niihin turvautuu :) Pizzaankin teen pohjan itse.

Listasta jätin pois seuraavat, joita meillä kyllä syödään, mutta ei kuitenkaan yhtä usein, kuin näitä ylläolevia.

1. Kalapuikot ja riisi.
2. Hernekeitto.
3. Nakit ja ranskalaiset.
4. Lohipasta.

Omaa listaa lukiessani tulin siihen tulokseen, että taitaa meillä sittenkin olla ihan kattavasti eri ruokia tarjolla :) Onhan tuossa jo 19 eri ruokaa ja jos kaikkia lattaisi yhden kuukauden aikana, ei tarvitsisi yhtä ruokaa syödä edes kahta päivää. Eli minkähän takia minusta silti tuntuu siltä, että ruoanlaitto on välttämätön paha ja se ei innosta ollenkaan? Ja mitään ei oikein tee mieli, kun tuntuu, että aina vaan laitetaan samoja ruokia.

Nyt huomaan myös, että kovin on lihavoittoisia meidän ruoat, siis kun alueet on liha, kala ja kana. Ruoalla meillä useasti on myös lisukkeena salaattia, kasviksia ja esim. raejuustoa.

Listaa sinäkin teidän perheen arkiruoat, jos saisin niistä vaikka jotain uutta vinkkiä, ideaa ja tai kipinää ruoanlaittoon.

2 kommenttia:

 1. Kiva postausidea :)

  Muakin suoraan sanottuna on taas viimeaikoina ketuttanut tää jatkuva ruuanlaitto. Paljon samoja ruokia oli listallasi kuin meilläkin. Kanaa meillä syödään suunnilleen yhtä paljon kuin lihaa, mutta kalaa taas sitten harvoin. Yksinkertaisesti koen esim. lohen liian tyyriiksi syötäväksi viikoittain. Jos pelkkään yhteen raaka-aineeseen menee yhden päivän ruokaan yli 20€ niin ei sitä vaan viitsi kovin usein tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten ihan totta, mitä sanoit lohesta. Siksi sitä meillä on harvemmin, kuin esim. nakkikastiketta, mutta halusin sen laittaa jossain muodossa kuitenkin tuohon useampien listaan. Se kun on kuitenkin semmoi vakiintunut ruoka meillä :) Ja siis ostetaan sitä vaan silloin, kun sitä saa hyvällä alella. Tyyliin 6,95e/kg ;)

   Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!