perjantai 14. marraskuuta 2014

Akvaarioharrastus: kalasoppaa 170 litraa.

Akvaarioharrastus on kulkenut mukanani ainakin kymmenen vuotta. Nopealla tsekkauksella vanhimmat omat kuvat akvaarioista on vuoden 2005 alusta, mutta ennen niitäkin minulla on ollut akvaario.

Altaita on ollut monta erilaista ja erikokoista. Joskus jopa parikin kerrallaan, mutta kuitenkin kaikki on ollut vielä suhteellisen pieniä.

2003 muutin ensimmäiseen omaan kotiin ja silloin hankin 60 litraisen altaan. Ajattelin, että pienellä on hyvä aloittaa ja saahan silläkin purkilla tyynnytettyä kalasoppa innostusta. Väärin meni! 60 litrainen vaihtui puolentoista vuoden jälkeen 120 litraiseen. 120 litrainen oli hassunmallinen, koska se oli tavallaan suorakaide, mutta pystysuunnassa. Eli allas oli korkea, mutta ei niinkään leveä.

120 litraisen asukkeja:

Hieris 


Vuonna 2005 120 litrainen sai väistyä 100 litraisen tieltä. Syynä tähän vaihdokseen oli saada paremman mallinen allas. Samana vuonna hankin myös toisen altaan. Isomman altaan. 220 litrainen akvaario tuli koristaman kotia. Vuonna 2007 oli hetki, jolloin kotona ei ollut yhtäkään allasta. Tuli elämänmuutos, joka toi mukanaan muuton ja uuteen kotiin altaat ei mahtuneet. 220 litrainen meni talteen ja 100 litraisen olin päättänyt myydä.

100 litraisen asukkeja:Jokusen kuukauden vietin kalasopatonta elämää. Sitten sille 100 litraiselle löytyikin paikka kotoa ja laitoin sen uudestaan pystyyn. Se siirtyi mukanani seuraavaankin kotiin vuonna 2008. Aika pian nykyiseen kotiimme muuttamisen jälkeen haaveilin taas isommasta altaasta. Tyhjensin 100 litraisen ja laitoin sen varastoon talteen. Otin käyttööni veljeni (tyhjillään olevan) 170 litraisen altaan. Oma 220 litraisena oli veljelläni käytössä ja siksi en sitä ottanut.

220 litrainen.

Parin vuoden ajan olen ollut jo totaalisen kyllästynyt koko akvaariotouhuun. Kipinä on hävinnyt ja olen lähinnä odottanut, että viimeisetkin kalat kuolevat, jotta voin luopua hommasta. Ainahan kalat voisi lahjoittaa muille harrastajille, mutta en ole saanut aikaiseksi. Ja toisaalta. Minulla on yksi kala, johon on kehittynyt yhteys. Hieroglyfipleko - Hieris noin niinkuin tuttujen kesken. Se on ollut minulla vuosia, ja siitä en tahtoisi luopua, tai jos luovun, haluan sen hyvään kotiin :D

220 litraisen asukkeja:
Liityin facebookissa akvaarioharrastajien ryhmään. Ajatuksena, että löytäisin sieltä uuden kodin Hierikselle. En kuitenkaan saanut antoilmoitusta laitettua samantien ja uutisvirtaani alkoi pompsahdella milloin mitäkin akvaariojuttuja ryhmästä. Melkein sammumaan päässyt kipinä alkoi kyteä uudelleen ja huomasin lukevani hymyssä suin muiden postauksia. Siitä se sitten taas lähti, kalasaoppatouhu uuteen nousuun. Ostin lisää kaloja, parit uudet kasvit ja yhden juurakonkin.

Tämän hetken kalasto:
15 seeprakalaa - Danio rerio
5 nuoli-imumonnia (Ottoja) - Otocinclus sp (?)
1 hieroglyfipleko - Hypancistrus sp. (L260)
1 juovaimunuoliainen - Sewellia lineolata

Ja allas näyttää tältä. Aika paljasta, mutta eiköhän se tuosta kunhan antaa hieman aikaa kasveille. Hiekkaakin voisi olla omaan silmään vähän enemmän, mutta en ole saanut aikaiseksi ostettua sitä. Saakohan muuten hiekkapuhallushiekkaa pienemmissä kuin 25kg säkeissä? Tylsää ois ostaa taas kokonainen säkki ja käyttää siitä vaan tyyliin kolme kiloa. Tai sitten perustan samalla rapulaarin.. mutta se on jo asia ihan erikseen ;)


Altaan jalusta on perus alumiiniputkinen (en muista merkkiä). Semmonen avonainen, aika pirun ruma hökötys. Minun mielestäni :) Kun allas otettiin meille käyttöön pyysin miestäni nikkaroimaan jalustan ympärille seinät. Onhan tuo noin paljon nätimpi, kuin että kaikki altaan alla olevat romppeet näkyisivät.

2 kommenttia:

  1. Meidän kissat varmaan rakastais tuota :D Voin kuvitella että ne katsoisi sitä kuin ihmiset telkkaria. Akvaariot on kauniita. Meille en huolis kun en jaksais putsailla vaikka tykkäisinkin katsella kaloja. Äiti muuten kävi ostamassa puhallushiekkaa autokorjaamosta pikku sangollisen :) Ei mennyt akvaarioon vaan kynttilämaljojen pohjalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tullut edes ajatelleeksi, että tuota voisi koittaa saada muuta kautta. Kiitos vinkistä!

      Poista

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!