tiistai 9. syyskuuta 2014

Vauvarokko?

Eilen kun hain pojat hoidosta sanoi hoitotäti, että D:llä on varmaankin allerginen reaktio jostain tai sitten joku rokko. Poika oli kauttaaltaan täynnä pieniä punaisia läiskiä.

Silloin se minulle iski. Vauvarokko!! Veikkaanpa, että viikonlopun kuumeilut eivät siis sittenkään liittyneet MPR-rokotteeseen vaan enteilivät vauvarokkoa. Onneksi tuo on vaaraton tauti ja lähinnä häiritsee vain tuon kuumeen ajan. 

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume. Vauvarokko on lievä lastentauti, johon voi sairastua vain kerran. Kolme päivää jatkuneen kuumeen jälkeen lapselle ilmestyy pienitäpläistä vaaleanpunertavaa ihottumaaja samalla kuume laskee. Jos lapsi on veltto ja haluton, lääkäriin on otettava heti yhteyttä. 

Vauvarokko on viruksen aiheuttama, erittäin helposti tarttuva lastensairaus. Tavallisin sairastumisikä on 6-24 kk. Tyypillinen oire on kolmen päivän kestoinen (joskus 5 vrk) kuume, joka kohoaa usein 39-40 asteeseen. Lapsi on ärtyisä, mutta muuten hyväkuntoinen. Nielu voi olla punoittava, silmäluomissa voi olla turvotusta ja niskan imusolmukkeet voivat olla lievästi suurentuneita.

Samalla kun kuume häviää, lapselle kehittyy punertavaa ihottumaa. Ihottuma nousee ensin rintaan ja kaulaan, josta se leviää vähitellen muualle vartaloon. Ihottuma on vaaleanpunertavaa ja pienitäpläistä, ja se hälvenee sormella painettaessa. Reaktio on siis päinvastainen kuin aivokalvontulehduksen aiheuttaman ihottuman kohdalla.

Ihottuma häviää nopeasti, jopa seuraavien tuntien aikana ja viimeistään 1-2 päivän kuluessa.

Sairauteen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa.

Teksti lainattu Sairas Lapsi -sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat ihania - jätäthän viestin!